Красота

Житата на Шанел

От вечни времена, във всички изкуства, житото вдъхновява творците, създателите, мислителите. Житото е универсален символ на прераждането, защото изчезва всяка зима, за да се роди отново, през следващия сезон. Виждаме го, не само в апартамента на госпожица Шанел, но и в колекцията от висша бижутерия с името “Житата на Шанел”.

© CHANEL

Повод за празнуване и за първи път, отдаване на почит, на този основополагащ и емблематичен символ на възобновяване, изобилие, късмет, благоденствие, просперитет и безкрайна творческа сила, за света на Габриел Шанел. Колекцията следва етапите на растежа на житото, а всички 62 бижутерийни творения се появяват като класове полюшвани от летен бриз.

© CHANEL

© CHANEL

© CHANEL

© CHANEL

© CHANEL

«Premiers Brins» /Първи Класове/, «Brins de Printemps» /Пролетни Класове/ и «Brins de Diamants» /Диамантени Класове/ отдават почит на нежните, млади, пшеничени класове през ранна пролет. Диаманти, перидоти, кристали и аквамарини се заиграват със светлината, както младите стъбла на пшеницата.

© CHANEL

За реколтата разбираме, посредством вариациите «Moisson Ensoleillée» /Слънчева Жътва/, «Bouquet de Moisson» /Житен Сноп/ и «Moisson de Perles» /Перлена жътва/, където диаманти, жълти сапфири и перли се препичат под златните лъчи на лятното слънце.

© CHANEL

© CHANEL

© CHANEL

© CHANEL

«Moisson d’Or» /Златната Жътва/ предлага жълт сапфир- 16,8 карата. Изобилието от диаманти и сапфири е централен мотив в огърлицата изработена от 977 жълти сапфира, с общо 477,5 карата. Същото вдъхновение откриваме в брошката, обеците, гривната и пръстена, чиито централен камък е жълт сапфир в обков от 17,1 карата. Часовникът е впечатляващ, отмерва времето на щастие.

© CHANEL

«Fête des Moissons» /Празник на жътвата/ чества снопове от сплетени пшеници. В средата на огърлицата- жълт, правоъгълен, 25 – каратов диамант, с отсечени краища, осветява стъблото на пшеницата, изработено от: 121 многоцветни диаманти, с общо тегло от 46, 7 карата, 932 жълти диаманти с тегло 40,4 карата и 165 бели диаманти. Пръстен, гривна и обеци допълват комплекта.

© CHANEL

«Champ de Blé» /Житно поле/, «Impression de Blé» /Житна импресия/ и «Blé Infini» /Безкрайни жита/ предлагат вариации на темата за пшеницата и претворяването на мотива в скъпоценен и искрящ дизайн.

© CHANEL

Огърлицата  «Cascade d’Epi», както и обеците, са мобилни и златни, грациозно прилягат на шията или ушите на жената, която ги носи. Това е разцъфтяващата, юнска пшеница.

© CHANEL

«Champ de Blé» е пшеницата през ранното лято, в по-абстрактна поредица от творения.

Монтирани върху жълто или бяло злато, диамантите са оплетени в мрежа от зеленина.

© CHANEL

На финал, огърлицата «Légende de Blé» /Легенда за житото/ представя величието на пшеницата, в бяло злато и диаманти, които се увиват около врата, за да разкрият прелестта на лятото.

Колекцията отдава почит на един от най-личните символи на CHANEL, а ние се сещаме веднага, за още един творец, който се вдъхновява от житото. Време е да тръгваме от апартамента на госпожицата. Пътешествието ни, в търсене на красотата- продължава.