Красота

Как да изберем цвета на фон дьо тена

След като сме си избрали подходящата текстура фон дьо тен e важно да нацелим и правилния цвят, който ще съвпада с тена на лицето, за да се слее и да застане незабележим, като втора кожа. Много скоро, няма да е необходимо да тествате хиляди предложения, докато откриете вашия цвят, защото козметичните компании, възнамеряват да започнат производството на фон дьо тени „по мярка“, директно в магазините пред вас. Мерките на вашата кожа, ще се взимат с високотехнологична апаратура, която ще измери нивата на меланин, хемоглобин и цветен шум- за да разгадае вашия таен код на тена; а освен това, тя ще констатира и нивата на хидратация, омазняване, активност на потните жлези, за да адаптира текстурата на фон дьо тена. Всичко това, ще се случва пред вас, в магазина, от вашия консултант, който ще анализира различни зони на вашето лице, за да вкара информацията в компютър, ще калкулира, вашата персонална формула на красота, за да дозира всички съставки, необходими за вашия фон дьо тен „по мярка“ и да ги напълни във флакон, само за 10 минути. Следва смесването на компонентите, в козметичен шейкър, тестване на получения фон дьо тен, върху вашата кожа, залепянето на етикет с вашето име и номер- закодирал тайната на вашата красота. Вижте повече, от следващото видео:

Не бързайте да тръгвате по магазините, защото тази технология, все още, не е налична в България, а и не се очаква скоро. За това, докато очакваме иновациите, ще се научим как да се справяме сами.

Каквато и да е текстурата на фон дьо тена, който използвате, изборът на подходящ цвят е от голямо значение. За да изберете правилния, трябва да се съобразите с два фактора.

Тоналността

Има светла, средна и тъмна кожа. Всяко различие си има своите недостатъци. Ако цветът на фон дьо тена е много тъмен, рискуваме той да изпъква на фона на цвета на врата и да ни състарява. Ако пък е прекалено светъл, придава нереален аспект на лицето, което изглежда много бледо.

Идеалният цвят фон дьо тен трябва да се слива с естествения цвят на кожата. При все това, възможно е на светла кожа да подхожда един тон по-светъл фон дьо тен, а на тъмна кожа един тон по-тъмен. Извън това правило, малко по-тъмният фон дьо тен придава известен загар на лицето. Ако пък е малко по-светъл, той ни прави да изглеждаме по-млади.

При покупка трябва да знаем, че цвета на фон дьо тена в опаковката, дори и да са прозрачни стъклени бурканчета, подвежда, защото текстурата му определя дали ще е с висока или ниска покривност, а често цветовете изглеждат по-тъмни, отколкото са в действителност. Единствено пробата позволява да изберем подходящ цвят, без да се опасяваме, че допускаме грешка.

Нюансът

Кожата може да има жълтеещ, розовеещ, зеленикав, сивкав или синкав нюанс. Първо трябва да определим естествената пигментация на кожата, за да можем да изберем фон дьо тена. Това понякога се оказва много трудна задача, особено когато става въпрос за светло бежови тонове. При все това, ако тенът ни е жълтеникав, той е по-скоро „топъл”, а ако е по-скоро розовеещ, зеленикав, сивкав или синкав, той е по-скоро „студен”. Тази тенденция може да се открие, ако разгледате внимателно вътрешната страна на дланта си и я сравните евентуално с непрозрачен лист бяла хартия. В действителност, лицето, което често е излагано на влиянието  на слънцето и вятъра, не запазва естествената си пигментация. Това е най-добрият начин да разберете дали трябва да избирате измежду гамата фон дьо тени на жълта или розова основа.

Посъветвайте се с продавач-консултантите. По принцип, те предлагат един или два нюанса, които се приближават до естествения цвят на лицето и шията. Всъщност, фон дьо тенът не трябва да се разграничава от шията. Най-добрият начин да не се заблудите е като нанесете тънка черта от избрания/ите фон дьо тен/и в долната част на бузата, до челюстта. Изберете този, който напълно се слива с кожата, и най-вече с кожата на шията. Оглеждайте се винаги на дневна светлина. Препоръчва се дори да нанесете фон дьо тена по цялото лице, което е предварително почистено от грима,  да са приберете у дома и да прецените тогава резултата.