Вкусове

Паеля- Вкусната симфония на ориз, зехтин и шафран за любимите ни хора

181-0В мистериозен и впечатляващ ресторант в Барселона, откривам майсторите на паелята, а техния шеф е прочут, като изключителен специалист на най-вкусната паеля. В мастър класа с шеф-готвача, сготвихме божествена паеля, а рецептата за нея ще споделя с вас.

Главните герои:
Ориз: Зърното на живота
Познат в Източните цивилизации, преди повече от пет хиляди години, оризът е ценен заради своята ниска калоричност, липса на мазнини и високото съдържание на минерали и въглехидрати.
Пристига в Европа, чрез арабските нашествия, донесли със себе си, културата и кулинарията на Ориента. В югоизточна Испания, където мавританците оказват силно влияние, почти 800 години. Оризът става важна част от менюто в региона. Пътува към Новия Свят, по пътя на испанските завоеватели и колонизатори.  А ястието, което събира цялото семейство около масата и носи духа на задушевните, фамилни вечери е именно паелята.

Зехтин: Златният еликсир
Не е тайна, че зехтинът е полезен за вас, той е моно-ненаситена мазнина, която може да спомогне за намаляване на холестерола. Спомага разграждането на храната и е богат на жизнени витамини. Запазва здравето на сърцето и артериите.
Испанската кухня се свързва с готвенето със зехтин, а той е незаменима съставка във всяка паеля.

Шафран: Златните сълзи
От незапомнено време, шафранът бил почитан заради своя натрапчив вкус и интензивен жълт цвят, който придава на храните и напитките. Гърците, Римляните и древните Перси, всички почитали шафрана.
Мавританците опознали употребата на шафрана и го въвели отново в Европа, през Испания, през 8-ми век. Повечето от световния добив, в наши дни, е отгледан в Испания.
Шафранът- това са чисто и просто тичинките на цветето шафранов минзухар, които се събират, през няколко дни от октомври, на ръка; поради, което цената му на пазара е доста висока, но пък само няколко тичинкови влакънца, ще радват дълго време вашата кухня.

Рецепта за Паеля

picture1ПАЕЛЯ С ПИЛЕ И МОРСКИ ДАРОВЕ
Порции 8- 10
4 скилидки пресован чесън
2 супени лъжици нарязан магданоз
¼ чаена лъжица наронени шафранови сълзи
Морска сол
500 гр пилешко, нарязано на малки парчета
200 гр калмари, почистени и нарязани на пръстени от 1 см.
200 гр сепия, нарязана на малки парчета
16 големи скариди с глава и опашка
16 рака
16 миди
6 чаши /приблизително/ пилешки или рибен бульон
1 малка купа с нарязани червени чушки
1 малка купа с нарязани зелени чушки
2 чаени лъжици сладък червен пипер
1 голям домат
3 купи ориз
½ купа замразен грах
8 супени лъжици зехтин

paella1В хаванче, пасирайте на паста: чесъна, шафрана и щипка морска сол. Оставете настрани.
Нагрейте зехтина в тигана за паеля, за кратко сотирайте скаридите заедно с черупките, при висока температура и ги извадете. Важно е зехтинът да извлече в тази първоначална фаза, аромата на скаридите.
Сложете пилешкото месо в тигана  /можете да използвате или добавите свинско месо също/ заедно с калмарите и сепията на висока температура. След това смесете с чушките и граха и разбъркайте с домата за около 2- 3 минути. Добавете червения пипер и ориза, като покриете добре и равномерно сместа в тигана. Полейте с горещия бульон. Добавете пастата от хаванчето, пробвайте за сол и продължете да готвите за още 3 минути, разбърквайки от време на време.
Подредете отгоре, като редувате в кръг, скаридите, мидите и раците, за да се сготвят в бульона. Намалете огъня, за да къкри ястието. След като се изпари течността, оризът ще е готов. Паелята не трябва да е супеста или суха, а влажна. Сваля се от котлона и се покрива с кърпа за около 30 минути- времето, в което каните децата, за семейната вечеря. Сервирайте с лимон, за допълнително подправяне. Добър апетит!