Вкусове

Аперол Шприц

За първи път аперолът е представен през 1919 г. на Международния Панаир в Падуа, Италия. Създаден от братята Барбиери, той бързо се превръща в любимия аперитив на италианците. Със своето леко алкохолно съдържание, само 11%, аперолът има богат и комплексен вкус, благодарение на перфектното и балансирано смесване на различни билки и корени. Ще усетите тинтявата и ревена, но оригиналната рецепта е ревниво пазена тайна и до днес. Ренесансът за тази портокалово – ликьорена алтернатива е през 50-те години на миналия век, когато се ражда, популярната рецепта за коктейла Аперол Шприц. По това време, венецианците обожават да смесват бяло вино с газирана вода. Това е вдъхновението за създаването на коктейла, който прекрасно надгражда вкусовете на сухо пенливо вино, Аперол и сода. Поднесени по правилния начин, те допринасят за характерния сладко-горчив вкус, а жизнения и отличителен оранжев цвят превръща Аперол Шприц в питие, с което всеки ще бъде забелязан. През 2011 г. коктейлът започва да се предлага и в готов за консумация вариант с 8% съдържание на алкохол, а година по-късно, той печели рекорда на Гинес за „Най-голяма наздравица“. Повече от 2600 фенa се събират на площад Сан Марко във Венеция, за да си кажат Чин-Чин с чаша Аперол Шприц. През 2014 г., напитката е сред официалните спонсори на футболния клуб- Манчестър Юнайтед.

Любопитен факт в наши дни е свързан с консумацията на коктейла. Годишно се изпиват над 450 милиона чаши, които подредени една до друга покриват обиколката на земята по Екватора.

Българските фенове на коктейла се увеличават и имат възможността да се наслаждават и на българския аналог с името Апараменто, който по нищо не отстъпва на италианския Аперол.

По традиция се сервира в чаша със столче, с кубчета лед и портокалови резени, а за традиционната рецепта ще са ви необходими:

*75 мл просеко /3 части/

*50 мл Аперол /2 части/

*25 мл газирана вода /1 част/

*кубчета лед и портокалови резени

Наздраве!