Аромати, Истории, Красота

Геният на парфюмерийните шедьоври

„Когато избираш парфюм, ти искаш да бъдеш себе си. Изборът е твой!“

                                                                                                                      Серж Лютенс

crédits photo: Francesco Brigida

Мечтател, фризьор, гримьор, стилист, оператор, режисьор, парфюмерист, творец, артистичен директор, … са само част от определенията, които описват мулти-фасетната личност на Серж Лютенс. Както всеки завършен артист, той не може да бъде поставен в рамка. Бунтува се с наложените норми, за да преследва собствените си убеждения и усещания. Остава верен на себе си и своя вътрешен глас. Революционно представя новаторски визии и идеи, които продължават да вълнуват и днес. Променя света на парфюмерията и заслужено получава прозвището „алхимикът на парфюмерията“.

Серж Лютенс е роден по време на войната, на 14-ти март 1942 г. в Лил, северна Франция. Едва на няколко седмици той е изоставен от майка си. Събитие, което оставя неизлечима следа върху неговата личност. Постоянно сновящ между две семейства, той живее от дистанция и чрез въображението си. Той е мечтател. От училище Ecole Montesquieu казват за него, че е „на луната“, разсеян, макар че неговите учители го определят като даровит разказвач на истории.

През 1956 г., на 14 годишна възраст, въпреки волята му да стане актьор, той започва да работи във фризьорски салон в Безансон. Две години по-късно, той вече има ясни критерии за женствената красота, която ще утвърди като своя визия: опушени очи, светла и неосезаемо красива кожа, къси коси. Той започва да придобива популярност заради черния цвят, на който никога не изневерява. Потвърждава своя вкус и избор с дамите от приятелските му кръгове, които гримира и снима.

Когато е на 18 години е призован да служи в армията по време на алжирската война. Това е повратна точка, която го кара да направи своя избор: да замине за Париж. Годината е 1962. Подпомогнат от приятел- Мадлен Леви, носещ със себе си многообразие от фотографии, Серж прекарва първата си година в Париж, в несигурни времена и иска да се свърже със списание Vogue. За него това списание представлява есенцията на красотата: вид манастир, който той митологизира. Три дена по-късно той участва в подготовката на коледния брой. Създателят на визии, посредством грим, стайлинг, бижута и странни аксесоари, Серж Лютенс бързо става популярен, а модните списания не са подведени. Elle, Jardin des Мodes, Harper`s Bazaar постоянно го следят. Той работи с най-великите фотографи на своето време, като междувременно развива и своята фотографска дейност. През онези години, неговият талант е всепризнат.

През 1967 г., Кристиян Диор, който се подготвя да представи своята линия за грим се свързва с него. За г-н Диор, Серж Лютенс ще създаде цветови палитри, стил и рекламни визии, които на финала ще фотографира. През 1970 г. известната главна редакторка на американското издание на Vogue- Диана Вриланд е изключително щедра в своя ентусиазъм: „Серж Лютенс- Революцията в грима!“ Серж Лютенс се превръща в символ на свободата, създаден посредством грима, за цяло едно, ново поколение.

През 1974 г. той демонстрира своя интерес към филмите и легендарните актриси в тях, като създава късометражния филм: „Звездите“. През този период той пътува по света и опознава Мароко, а по-късно и Япония. Тези две страни с тяхната толкова богата и различна култура, заедно пристигат при него, за да потвърдят неговия начин да вижда и усеща.

Той се завръща при тях, няколко години по-късно, през 1980 г., когато подписва с Шисейдо договор за сътрудничество с японския гигант, който все още не е познат на международната сцена, за да изгради мощна имиджова идентичност на марката, с която тя става един от водещите играчи на международния пазар през 80-те и 90-те години.

За г-н Лютенс парфюмът не е средство за „балсамиране“ или просто ароматизиране на тялото. Избраният аромат представлява нашия „уханен подпис“, наш съучастник, тайното ни оръжие, посланието, което отправяме към околните, интимно разгръщане на нашата персоналност, произведение на изкуството. И както в изкуството нямаме полова принадлежност, така и в парфюмерията той не приема половата дискриминация при парфюмите. Ако едно благоухание провокира вашето съзнание, разкрива красиви картини и образи, припомня за любими спомени или хора, пробужда у вас емоции на радост и щастие, то най-вероятно това е вашето ухание. Това е и основанието неговите парфюми да бъдат определяни като „унисекс“.

Всеки аромат е вдъхновен от конкретна случка, съприживяване, спомен- истинска уханна история затворена в бутилка. Подсказва ни го и опаковката- флакони, които наподобяват книга, върху които ще откриете етикет със „заглавието на романа“ и името на „писателя“.

Както изкуството не познава границите на творческата стихия, така и в парфюмерията г-н Лютенс не се съобразява с наложените обществени норми и ограничения. Революционерът в индустрията създава през 1992 г. първия аромат с нотки на атласки кедър, използвани до тогава единствено в „мъжките аромати“, но във вариант ориентиран и към дамите. От тогава в учебниците по история на парфюмерията, тази година се свързва с премахване на схващанията за определени съставки като „мъжки“ или „дамски“, а парфюмерийната индустрия се развихря до нови висоти и хоризонти. Парфюмът носи името Féminité  du Bois и прави изключителен фурор във френската столица- един от най-продаваните аромати през 1992 г. в Париж, който до ден днешен продължава да интригува със своето ухание, не само дамите но и господата.

„Антипарфюмът”, така човекът на парадокса определя своето творение, което се появява след 15 години труд и е друг пример за новаторския подход на гения.

„Нарича се Водата (L`Eau), така, както и котката я наричаме котка.”-ни обяснява Серж.

В издължен правоъгълен флакон, напълно прозрачен, вдъхновен от стила Art Deco, L`Eau Serge Lutens се появи на бял свят. „Исках да създам, всичко друго, но не и парфюм, още по-малко нишов парфюм- категория, която смятам за отвратителна. Бях в търсене на свежестта, аромат на чистота, на изпрано и изгладено пране.”- споделя френският парфюмерист Серж Лютенс, който след дълги години на сътрудничество със световния козметичен лидер Шисейдо и аромати вдъхновени от олфактивния свят на Мароко, смени рязко стила, като избра този на минимализма. Ароматът е изключително дълготраен и  унисекс, с него, Серж Лютенс е решен да се бори с „прекалено парфюмирания свят”, който ни заобикаля. Неговият „антипарфюм” е предназначен да успокои раздразнените от прекомерната употреба на парфюми ноздри. Тази вода е истински еликсир, за „да бъдеш чист”. Тя се противопоставя на „подправените аромати, който царят навсякъде”. „Нищо не може да замести чистотата…, но този аромат може да  удължи впечатлението за свежест и комфорт.” Този факт определя невероятното творение, като „най-скъпият сапун в света”.

„За лукса можем да говорим само в първо лице. Бих казал, че чистотата е стъпката към лукса. Носите ли мръсни бижута?”- реторично пита Серж Лютенс.

Алхимикът на парфюмерията не обича „препудреността“ на маркетинга. Обича нещата да се назовават с точните думи, семпло, ясно и разбираемо: „Маркетингът е наука, която служи единствено на търговията, но не и на чувствителността.“ Това разграничава тази чувствена парфюмерия, създадена със занаятчийски, традиционен подход, от комерсиалните марки, които често ни продават мечти, а не парфюми. Изборът е ваш!”