Аромати

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

Тези материали били използвани още от древни времена за прикадяващи церемонии и играят важна роля в модерната парфюмерия, като съставки от дървесни и шипрови композиции.

Канела

С аромат, който познаваме от греяното вино и от различни сладкиши и десерти, канелата била високо ценена подправка още от 16-ти век и е използвана в парфюмерията под формата на есенциално масло. Използваният вид е Cinnamomum zeylanicum. Расте в Шри Ланка, Малайзия и Сейшелите и има остро, но сладко ухание жизнено необходимо за Ориенталския аромат.

Сандалово дърво

Едновременно дървото и корените на Santalum album се обработват с парна дестилация за производството на топло и скъпо есенциално масло- Амазонката на Ермес, Джики на Герлен и Метал на Пако Рабан са три от множеството парфюми направени с есенция от сандалово дърво.

Най-цененото дървесна суровина е от щата Карнатака в Индия, поради което горският бизнес там е понастоящем защитен- няма официален бизнес със сандалово дърво.

Мъхове

Разтворителна екстракция от дъбовия мъх /Evernia prunastri/, събиран при температурните климатични условия от зимата до ранна пролет, както и от дървесния мъх /Evernia furfurcea/ ни даряват с абсолюта, незаменими за зелено-шипровите парфюми като: Мис Диор на Диор, Кварц на Молину и Курос на Ив Сен Лоран.

Палисандровото дърво е друг пример за суровина от тази категория. Неговата есенция се получава от дестилацията на дървесината от Aniba rosaedora, дърво растящо в Бразилия, Перу и Гана. То е основна съставка, заедно с есенцията от бреза. В парфюмерията те принадлежат към “кожената” група. Други дървесни смеси са съставени с есенция от туя и кедър.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ПАРФЮМЕРИЙНИТЕ СУРОВИНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА