Аромати

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

Цветовете на някои растения ни даряват с превъзходни ухания, но на други не могат да бъдат използвани за екстракция. За сметка на това, техните корени и коренища често ни даряват с значима есенция, която широко се използва в парфюмерийното производство.

Ирис 

От 300-те познати вида ирис, само два се използват в парфюмерията: Iris pallida и Iris florentina. Те растат основно в Мароко и региона около Флоренция, но всъщност корените, а не цветовете са значими за парфюмеристите. Техният аромат се отличава от този на цветовете и след обработка, напомня на уханието на виолетки. Коренищата се събират три години след засаждане и се сушат за още три години за да се осигури оптимална парфюмна реколта. След това корените се накисват във вода и се дестилират. Това е дълъг и скъпо струващ процес: от 1 тон корени от ирис, могат да се произведат 2 литра от изключително скъпото есенциално масло с красиво изискано и пудрено ухание. В него откриваме плътна, дървесна и дълготрайна цветна нотка подобна на уханието на старомодните пудри за лице, които нашите баби най-вероятно са носили. Когато се говори, че в парфюма има аромат на ирис, обикновено той е с основно съдържание на ирисов корен.

Коренищата на останалите растения използвани в парфюмерията включват джинджифила /Zingiber officinalis/, който расте в Китай, Индия, Либерия и Ямайка. Джинджифилът е добре познат със своята кулинарна употреба, но дестилираната есенция е също използвана в парфюмерията. Девесил /Levisticum officinalis/ e високо растяща трева отглеждана от Римски времена, чиито корени се дестилират, за да се произведе топла и мощна есенция, която е особено ефективна в дървесните, подправените и Ориенталските смеси.  Докато практиката не била забранена със закон, парфюмеристите използвали също корени от дилянка /Valeriana officinalis/  както и костус, които отделят много популярна животинска нотка, след дестилация. Накрая идва ветиверът. Ботанически познат като Andropogon squarrosus, а на индийците като- кус кус. Той е тревисто растение, което се среща в Хаити, Индия, Индонезия. От дестилацията на реколтата от корени се произвежда есенциално масло използвано, като база за екстракцията на ацетат от витивер, а не в неговото чисто състояние.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ПАРФЮМЕРИЙНИТЕ СУРОВИНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА