Аромати

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

Здравец

Съществуват 250 вида здравец, но само три се използват в парфюмерийното производство. Есенциалното масло от здравец се добива чрез дестилация на листата, произвежда приятни цветни нотки, често свързвани с розата. Не е изненадващо, че есенцията съдържа молекули, които се съдържат и в розовото масло.

Пачули

Емблематичният парфюм на хипарската „цветна енергия“  през 70-те- пачулито се произвежда от сушени листа от Pogostemon cablin, широко разпространен в Индонезия. Има особено, индивидуално ухание, подобно на камфор със земни и дървесни нотки.

Виолетка

Само листата на Viola odorata /горска теменуга/ се използват за парфюми, с разтворна екстракция се добива цветно абсолю с особено зеленеещ цвят.

Виолетката е била особено ценена през ранните дни на модерната парфюмерия /Вера Виолета на Роже&Гале от 1892 и Виолет Пурпр на Хубиган от 1907 г./ а днес се използва като фиксатор за други съставки.

Мирта

Младите клонки на Myrtus communis се използват за добиването на есенция, която се използва в малки количества за добавянето на растителна нотка към парфюма. Това Средиземноморско дърво, чиято употреба се свързва с Венера/Афродита и било емблема за щастливи любовници. Римляните подправяли техните вина с миртови клонки, а листата използвали в техните бани.

Други суровини, използвани от парфюмеристите, от тази категория са: пелин- диворастящо растение с  ароматна тревна есенция, босилек, лаврово /дафиново/ дърво, цитронела /лимонена трева/- високо растяща трева отглеждана в Индия, Индонезия и Китай, кипарис, евкалипт, копър, риган, парагвайски чай- дребно Южно Американско дърво, чийто листа местните индианци често дъвчели, мента, риган, магданоз, бор, също градински чай, естрагон, мащерка, тютюн и върбинка.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ПАРФЮМЕРИЙНИТЕ СУРОВИНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА