Аромати, Новости

Натали Лорсон

Натали Лорсон

Натали Лорсон

Родена в Грас, французойката  Натали Лорсон навлиза в занаята на ароматното изкуство в училището по парфюмерия Рур /днес-  Живодан/, където баща й работи, по онова време, като химик. След като напуска училище, през 1987 г., тя се потапя в уханията  в Международни Вкусове и Аромати /IFF/, където създава множество парфюми за различни марки. През 2000 г. се присъединява към Швейцарската Парфюмерийна Къща Фирмених.

През 2015 г. Натали е обявена за „Парфюмерист на Годината“, както във Франция, така и в Италия.

Във Франция е наградена с “Оскар” от издателството Козметик Маг, за нейната тридесет и пет годишна кариера, през която създава парфюми, както за комерсиалните дизайнерски марки, така и за нишови парфюмерийни къщи. Из листата на клиентите са Джорджо Армани, Кейт Мос, Джил Зандър, Студио Олфактив, Ив Сен Лоран, Бушрон, Задиг & Волтер, Лалик, Давидов, Азаро, Орифлейм, Джани Версаче, Роберто Кавали, Трусарди, Ланком, Балмейн, Долче & Габана, Живанши, Булгари, Шисейдо…

В Италия е отличена за брилянтната работа по парфюма Черен Опиум на Ив Сен Лоран – един от най-успешните аромати на 2014 г. Може би това е и основанието да спечели наградата „най-добър парфюмерист на 2015 г.“, на блогърите- едни от най-взискателните носове.

През 2016 г., Натали получава признанието „Майстор Парфюмерист“- най-високата титла в парфюмерията, и се нарежда измежду 12-те световно отличени парфюмеристи.

Носът на Натали е в търсене на: “Всичко да е заоблено, нежно. Всичко да е направено с деликатност. Никога да няма вулгарност “, защото тя обича работата си. Независимо от марката, за която твори, тя слага по нещо от себе си, във всеки аромат. Стига да се появи идея, тя не я пропуска. Започва да я преследва с постоянна работа, докато успее да трансформира уханието в съзнанието, в ароматна течност. И никога не пропуска! Вдъхновява се от живота, пътешествията /особено онези до Япония/, цветовете, формите, уханията…смята, че всичко е свързано. Определя своята професия, като приключение в търсене на хармонията, като златотърсачество. А себе си, като постоянна, работеща със страст, отворена към света до някаква степен, но и трудна, дори чепата. Не се доверява лесно, но направи ли го веднъж- доверието й става безгранично и е готова да разкрие себе си. Всъщност, тя е доста чувствителна, а образът на “чепата и трудна” е само защитна бариера. Възразява да бъде наричана “нос”. “Толкова е тесногръдо да се обърнеш към някого с ” нос “.  Не съм нос!  Мозък съм! ”

Натали е подготвила своя нов аромат,  който ще бъде  част от колекцията „Превъзходната Природа“ и ще отдаде почит на легендарно ухание от изисканата парфюмерия, а именно – туберозата.

снимка: Alexandre Guirkinger

НАТАЛИ ЛОРСОН                                                                                снимка: Alexandre Guirkinger

Споделям ви в аванс, че туберозата тук не е криминална, а изработена с отличителен артистизъм, уловена в красив момент, обляна от утринна роса. “Туберозата има отчетлива, силна, свежа, цветна нотка, която прави парфюма незабравим.”- допълва Натали. Световната премиера на парфюма ще бъде през Септември 2017 г.