Новости

НОВАТОРСТВОТО В ПАРФЮМЕРИЯТА

Още през 2019 г. една от ключовите тенденции в парфюмерията беше как ароматът получава уелнес преобразяване. С новото разбиране за ролята на аромата в нашето психическо и физическо здраве, имаше нова вълна от функционални аромати и благоухания за благополучие, които започнаха да се развиват.

Пандемията тласна изследванията за това как ароматът влияе върху човешкото здраве – и иновациите в това как ароматът може да бъде използван за благополучие – на по-висока предавка.

Проучване след проучване показва колко дълбоко ароматът е свързан с емоциите и с глобалните кризи на депресия и тревожност. Все повече компании разработиха – и повече хора грабнаха – парфюмни продукти, предназначени да подобрят психичното им благополучие в търсенето на грижа за себе си в домашни условия. Продажбите на парфюми са намалели през 2020 г., продажбите на продукти за ароматотерапия и парфюми за дома достигнаха рекордни нива през миналата година. Например, продажбите на тамян нараснаха значително по време на пандемията.

Както New York Times блестящо изследва, най-странният симптом на Коронавирус (COVID-19) е загубата (често дългосрочна) на обонянието. Това провокира медицинските изследователи да се събудят за важността и сложността на най-пренебрегваното ни сетиво. След като проучиха този вирусен симптом, изследователите преминаха „от мисленето за миризмата като за „бонусно усещане“ към доминиращо и „от вторично сетиво към едно от основните неща, които влияят на живота ни“. Така се увеличи броя на хората с интерес към „науката за миризмата“.

Тази наука е изключително млада. Изминаха по-малко от 30 години, откакто невронните рецептори, които ни позволяват да възприемаме обонянието, бяха дори идентифицирани (това доведе до Нобелова награда). Знаем, че обонянието е единственото сетиво с директен път към три важни мозъчни области: орбитофронталната кора- свързана с осъзнаването; хипокампусът- центърът на паметта; и амигдалата, центърът на емоциите или настроението. Едно скорошно проучване разкри, че мозъкът ни може да направи разликата между миризмата на потта от упражнения и миризмата на потта от страх. Друго изследване доказва, че има хора, които само с помирисване на носената тениска от някой друг, могат да идентифицират дали лицето има имунна система, подобна на нашата. Пандемията стимулира нови завладяващи изследвания, включително начина, по който обонянието е свързано с функционирането на нашата имунна система.

„Функцията“ на функционалните аромати се разширява

Броят на функционалните уелнес аромати нараства бързо, като много от тях използват неврологията, за да проектират аромати, които могат да въздействат на различни части на мозъка, така че да могат да се справят със стреса или да засилят енергията ни. Например Osea или новата марка Vvrao създават своите формули, като идентифицират съставките въз основа на емоциите, които предизвикват.

По време на пандемията лидерът на функционалните аромати, The Nue Co. (те току-що събраха още 25 милиона долара), представиха уханието “Forest Lungs”, базирано на ароматните съединения на гората, за да създаде вид “антистресова добавка” за къпане в гората. – и „ Mind Energy “- предназначено да стимулира невронните пътища и да увеличи фокуса и енергията. Функционалният аромат „HIIT Me Up“ е предназначен да зарежда хората с енергия за интензивни тренировки, докато „Smells Like Yoga“ е насочен към успокояването им за практиката. Ароматите дори са създадени, за да стимулират творческите, както и мечтателните процеси. Базираната в Израел компания- Amkiri създаде първия по рода си „визуален аромат“, като комбинира временни татуировки с вълнуващ аромат – така че да можете да „видите“ аромата.

Уханна технология се появи

Технолозите започват да използват невронауката и изкуствения интелект (AI), за да създават аромати и дори да свързват хората с дигиталните светове. Новият аромат “Phantom” на Paco Rabanne не само използва открития от невронауката, за да измисли съставките, но и се нарича първият “свързан аромат”, защото бутилката вгражда чип за комуникация в близко поле (NFC) за безконтактна комуникация и ако докоснете главата на Phantom с вашия смартфон влизате във „Фантомна вселена“ с персонализирани плейлисти, разширена реалност и интерактивни игри. Голямото бъдеще е внедряването на аромати в така наречените „био-медийни“ приложения, където компании като Scentscape™ от Hypnos Virtual използват AI, за да създават по същество сложни плейлисти с аромати, които отприщват симфония от емоции- промяна на обонятелните усещания. В крайна сметка метавселената е пред нас и милиарди ще бъдат изразходвани за все по-потапящи, напълно сетивни дигитални светове.

Ако учените изчерпателно са картографирали зрителните и слуховите системи на хората преди години, картографирането на вселената на въздействието на ароматите върху човешкия мозък и тяло все още е в много ранни дни. Ако ароматерапията е най-древната от уелнес практиките, новите научни изследвания и много експерименти ще направят бъдещето й много различно.