Аромати

Парфюмерийни суровини от животински произход

Хората, често се изненадват да разберат, че любимите малки създания като бобъра са значима част от производството на техните парфюми или че съдържанието на жлеза, отстранена от коремчето на елен е мускус, който може да се използва, за да направи парфюма по-интензивен. Успокояващо е да знаем, че подобни практики, които скоро бяха много разпространени, сега се регулират стриктно, за да се осигури оцеляването на засегнатите видове. Въпреки това, тези субстанции предоставят полезно осмисляне на произхода на синтетичните продукти и на ролята, която играят в създаването на парфюма.

Амбра

Амбрата, втвърдено образование в червата на кашалота, се използва от парфюмеристите, като фиксатор за летливите аромати. Смята се, че големите главоноги, като сепия и калмари участват в нейното образуване в храносмилателния тракт на кашалота- техните усти увреждат лигавицата на червото, което в последствие произвежда, този подобен на паста секрет. Веднъж освободена, амбрата веднага се отделя или освобождава по време на разлагането, след естествената смърт на кашалота. Следователно нейната употреба незастрашава тези силно защитавани видове. Амбрата е по-лека от водата и свободно плува по океанските течения, като по естествен начин се заглажда и избледнява от комбинираното въздействие на слънцето и водата. Събира се в открито мори или след като е била изхвърлена на брега, а накрая, когато достигне да парфюмерийните лаборатории e лека, пореста, сива или бяла на цвят.

Сива амбра

Оставя се да изсъхне на открито за няколко месеца, след този период, нейният повърнат рибен аромат е заместен от характерно амброво ухание, с нотки на морски бряг, понякога премесени с бегъл намек за чай. След това се подлага, за още няколко месеца, на студена мацерация /накисване/ с чист алкохол, което води до продукт, забележително изискано използван, като фиксатор за висококачествен парфюм. Амбрата пристига на блокове или с бъбречно подобни форми, и може да тежи съвсем малко, от едва няколко грама до над 300 килограма. Нейната твърде висока цена я превръща в скъпоценна стока и води до пестелива употреба.

Боброво масло

Боброво масло и жлези

Бобровото масло е ароматно вещество секретирано от чифт вътрешни жлези в бобъра- то е маслена, лъскава течност, която животното използва за смазване на козината, за да се предпази. Веднъж разпространил се из Европа, днес бобърът може да се открие единствено в Северна Америка и Русия, а ловният сезон започва през януари, когато козината му е най-красива. Кожите са истински трофей за ловеца, а жлезите основно се смятат за странични продукти. Те тежат около 100 грама, а размерът им варира според възрастта на животното. Маслото от бобър е перфектен парфюмериен фиксатор и се използва с алкохолна тинктура, като резиноид или като абсолю, за да даде топла, животинска нотка подобна на кожа. Парфюмеристите използват бобровото масло в Ориенталските, Шипровите и мъжките аромати.

Мускус

В парфюмерията, мускусът е ароматен секрет произвеждан от жлеза в корема на мъжките кабарги. Жлезата е овално или кръгло джобче с диаметър между 2 и 10 сантиметра, разположена подкожно в коремната област, между пъпа и гениталиите. Кабаргата е преживно животно принадлежащо към семейство Мускусни и живее във високите плата на централна Азия и Хималаите. Прилича на малка, примитивна сърна, тежи около 10 килограма и е единак, агресивно творение, което маркира своята територия с остри секрети. За защита на видовете, ловуването било забранено, а износът на мускус се регулирал стриктно.

Мускусна жлеза

По принцип, животното трябвало да бъде убито, за да му се извадят жлезите. Правени са опити да бъдат опитомени, но става ясно, че те спират производството на мускус, когато са в плен. Поради това, за най-малко вреден метод се считал залавянето и успокояването на елена, по време на разгонване в размножителния сезон, когато мускусът се секретира и хирургично се източва от джобчето, преди животното да е разбрало. Необходими са около 20 джобчета, за да се извлече 500 мл. Мускус, който след като веднъж е изваден от джобчето, образува зърнест прах подобен на смляно кафе, но с непоносимо остра миризма на амоняк. След рафинирането му в алкохолна тинктура, мускусът се трансформира във вещество с чувствена, животинска нотка и увеличава издръжливостта на парфюма. Мускусът бил изключително модерен в Древна Гърция и Рим, и отново по време на Ренесанса, когато е бил любима субстанция на парфюмеристите, заедно с амбрата и франкинсенса. Днес, въпреки всичко, той се използва упорито, а парфюмеристите са го заменили със значително по-евтин синтетичен мускус.

Цивета

Циветата е малко, самотно и много агресивно животно, тежащо около 22 килограма и принадлежи към семейство Виверови. С почти същия размер, колкото лисица, с пробити уши, дълги мустаци и опашка, сиво-кафява козина с черни петна. Специалният вид цивета, използвана в парфюмерията обитава югозападна Етиопия, където е значително опитомена. Циветите са активни през нощта и обичат да си похапват разнообразна храна – от дребни бозайници, влечуги, жаби, насекоми, плодове до обикновени кафени зърна.

Кафе Kopi Luwak

Те са всъщност животните, които “правят” най-скъпото кафе в света – Копи Лувак – цената на 1 кг. от него е между 100 и 600 долара в различните страни.  Добиването на това луксозно кафе става по малко отблъскващ начин – след като подбере и изяде най-зрелите зърна кафе, циветата не може да ги усвои напълно в храносмилателната си система. Така частично смлени, те биват събирани от изпражненията ѝ, след което леко се запичат. 

Циветата има джобче с формата на полумесец, близо до гениталиите, където секретира вивариум- мека и изключително остра субстанция, дори бежова или кафява на цвят. Тя се изважда хирургически и смесена веднъж с други продукти, загубва своята острота, за да достави дълготрайна чувственост и животинска топлина на парфюма.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА