Истории, Пътешествия

Ла Мамуня – Визията на Жак Гарсиа

entree«Имало едно време Ла Мамуня… Това звучи като приказка изплувала от миналото.  А същевременно, какво по-ново, по–хубаво в нашия свят от един такъв пристан на живот изпълнен с благоденствие, безтегловност и наслада?
Симбиозата на вълшебството на модернизма с най-доброто от традицията, това е привилегията на това място, да бъде толкова необикновено, сякаш съществува само в митовете.»

 Жак Гарсиа

Името на Ла Мамуня датира от 18 век. Историята започва със султан Сиди Мохамед Бен Абделах, който имал навика да подарява имоти за сватбени подаръци на всеки от синовете си. Така неговите четирима синове: Абдесалям, Мамун, Муса и Хасан стават епоними на градините, които те са получили от краля.
Градините се известни и днес, но градината Ал Мамун принадлежаща на принц Мамун е най-популярната сред тях. За да звучи в изискан френски стил,  буквите “А” и “Л” си сменят позициите, за да стигнем до съвременното й име – Ла Мамуня. Известна е като “място на наслада”. Великолепието  на тази кралска градина се крие не само в огромната площ от 8 хектара, но и в уникалната флора.

Два века по-късно, на площ от 15 хектара, се ражда хотелът, който доста бързо става известен в цял свят.
Построен през 1923 г. от архитектите Пруст и Маркизио, хотелът Ла Мамуня започва да събира слава и уважение на място пропито от дългогодишна история и кралственост. От създаването си, Ла Мамуня  се възприема като истински монумент, който съчетава традиционната мароканска архитектура с  модерния дизайн в стил Арт Деко. Първоначално, хотелът не бил достатъчно голям, за да приюти всички желаещи клиенти. В края на 30-те, той разполагал с по-малко от 50 стаи, през 1946 г. е разширен с около още 50 стаи. Следват преустройвания през 1950, 1953, 1986, за да стигнем до 2006 г., когато в хотела започва ремонт и на 29 -ти септември 2010 г., отваря отново врати, с 210 ключа.

la-mamounia-t2-day1-313Ла Мамуня е посещавана целогодишно от хора от всички краища на света, за да се насладят на уникална атмосфера. Преди Втората Световна война, европейците и американците са пристигали дори с мебелировка, за по-дългите престои, и всеки е пренареждал стаята си, по своите изисквания и вкус. Все още се говори с носталгия, за времето, когато господата облечени в смокинги са придружавали своите дами в дълги, вечерни рокли и божествени накити.

vue-sur-salon-dhonneurМножество звезди са отсядали в хотела. Уинстън Чърчил обожавал зимните дни в хотела. Той имал навика да преминава от балкон на балкон, за да преследва слънцето, сякаш да улови цветовете и да ги пресъздаде върху своите шедьоври. Повечето негови картини представят парка и части от хотела и днес могат да се видят в Музей Чърчил в Англия.
През 1943 г. той споделя с Франклин Рузвелт по повод на Маракеш:  „Това е едно от най-хубавите места в света”  и го кани, за да му разкрие чара на това блажено място. Изрича тази фраза, докато наблюдава с възхита прекрасния залез, толкова уникален в Маракеш.
Разказват още, че Генерал Дьо Гол също е посетил Ла Мамуня в тази епоха и директорът на хотела е трябвало да поръча легло, с размерите за този висок човек.

В продължение на години, репутацията на Маракеш и Ла Мамуня привличат вниманието на френски и американски кино актьори и творци: Алфред Хичкок /1953/, Чарли Чаплин /1955/, Марсело Мастрояни, Жан Жак Ано, Оливър Стон, Люк Бесон, Мартин Скорсезе.
Гости на хотела от шоу бизнеса са: Кирк Дъглас, Чарълтън Хестън, Омар Шериф, Никол Кидман, Силвестър Сталоун, Ричард Гиър, Сюзан Сарандън, Том Круз, Шарън Стоун, Кейт Уинслет, Шарл Азнавур, Жан Пол Белмондо, Катрин Деньов, Ален Делон, Орнела Мути, Софи Марсо  и много друти.

След звездите от киното, гости на хотела стават и водещи фигури от модния бизнес: Ив Сен Лоран, Версаче, Кензо, Валентино, Жан Пол Готие.
През 1968 г. започва експанзията на рок музиката, в Маракеш – пристигат Ролинг Стоунс, а групата Кросби написва парчето «Маракеш Експрес».  Други музикални звезди също отдават почит- Жак Брел казва: «Ла Мамуня е вечната, цивилизована мечта, към която всеки се стреми да се зъвръща възможно по-често…».  Далида, Барбара Хендрикс, Андреа Бочели, Хулио Иглесиас, Жулиян Клерк, Джони Холидей, Елтън Джон…

la-mamounia-t2-day3-574Други личности също са посетили Ла Мамуня, след което са станали редовни гости на хотела: президентът Франклин Рузвелт, Роналд и Нанси Рейган, принцесата на Монакао- Каролина, японският принц Нарухито, Нелсън Мандела, Дезмонд Туту, Жак Ширак, Хелмут Кол…

Списъкът е дълъг, а златната книга е запечатала всички впечатления и емоции на светските звезди, които са посетили хотела. Всички са водени от едно и също чувство – любовта към Ла Мамуня и Маракеш.

Жак Гарсиа казва: «В Ла Мамуня моят модернизъм е традицията…»

Жак Гарсия съживява луксозната обстановка на Ориенталските Палати на «Хиляда и една нощи». Неговия стил деликатно се преплита с величествената и пищна арабо -мароканската архитектура. Мраморните колони, благородните материали, драперии, дърворезби са финалната щриха на тази хармонична картина.