Аромати, Новости

Розата се омъжествява в парфюмерията

Флорален аромат за мъже? Защо не? Именно парфюмерийна къща Франсис Кюркджян представи аромата “L’Homme À la rose”. Парфюмеристът работи с роза Дамасцена и роза Сентифолия, дирижирани от акордите на грейпфрут и амбрирана дървесина. Творението можем да определим като свежо и дървесно. Целта, която Франсис си поставя е да предложи на “мъжете възможността да носят роза”. Благородна и красива цел.

Въпреки това, употребата на флорални нотки в мъжката парфюмерия не е нищо ново. Познаваме виолеткити от мъжкото ухание Fahrenheit на Диор от 1988 г., както и ириса на Диор в Homme Original от 2005 г. Но розата е наистина много рядко срещана и до момента можеше да се открие сред нишовите унисекс парфюми, като акорд или като център на уханието.

Изключителни примери за това са едни от вечните класики в парфюмерията: Voleur de Roses /Крадецът на рози/ на Артизан Парфюмер – създаден от Мишел Алмерак, както и Rose d`Arabie /Арабска роза/ от колекцията на Армани Приве.

Наскоро, розата се появи и в Othoniel Rosa на Диптик, пиперливо свежа, подчертана, чрез нотките на ветивер, създадена от Луиз Търнър в съвместно партньорство с талантливия, съвременен творец Жан-Мишел Отониел.

Но все пак, розата не е запазена марка само на естетите и творците. Тя често присъства в бест-селърите на пазара. Познаваме я от 1 Million на Пако Рабан, Legend на Монбланк. Ясно доказателство, че кралицата на цветята успява да прелъсти мъжете.