Красота, Новости

Цветовете в грима

Хармонията при цветовете се отнася, както до съчетаването на самите цветове, така и до съчетаването на естествените цветове на един човек и тези на грима му.

Как да изберем в какви цветове да се гримираме ?

Цветоанализата и по-точно съотношението на светлосенките и наситеността, водят до следните ефекти при грима:

*Очите изглеждат, толкова по-светли, колкото по-тъмен е гримът им. Това разбира се, не се отнася за черните очи!

*Очите изпъкват повече, когато ги гримираме в цвета, който ги допълва.

*Грим в наситени и тъмни цветове при руса коса и светъл тен е подчертаващ грим. Същият грим при тъмна коса и матов тен изглежда по-естествено.

*Тъмнокоса жена със светъл тен, гримирана в по-интензивни цветове, изглежда по-естествена от тъмнокоса жена с матов тен или светлокоса със светъл тен.

Можем да различим два основни типа грим: „неутрален” грим и грим „в цвят”. Неутралният грим се определя като балансиращ, докато този в цвят е контрастиращ.

При неутралния грим се използват цветове, близки до тези на кожата, очите и косата, въз основа, на които се определя онова, което  наричаме естествените цветове на един човек. Това са различни нюанси на бялото, слоновата кост, бежавото, кафявото, сивото и черното.

Гримът в цвят се основава на нюанси, които се различават от тези на кожата, очите и косата. При този тип грим, проблемът с цветните хармонии е по-деликатен, защото се изисква да изберете правилните контрастиращи цветове.

Пример за подбор на сенки за сините очи:

Пример за подбор на сенки при зелените очи

Всяко едно от тези две големи направления в грима, може да даде по-естествен или по-подчертан резултат.

Неутрално-естественият грим

Това е най-лекият и най-лесен за изпълнение грим. Отнема само няколко минути. Оставя впечатление, че нямаме нищо, или почти нищо върху лицето. Състои се в нанасяне на естествен цветен овлажнител или много лек фон дьо тен, за коригиране на някои дребни несъвършенстнва на кожата и заличаване на тъмните кръгове под очите. При необходимост с помощта на спирала придаваме повече изразителност на очите (това се отнася най-вече за русите жени). Свежо излъчване може да се постигне, като нанесем светъл руж (прасковен или розов цвят), близък до естесвения цвят на кожата. Устните се поддържат и подхранват с балсам, с блясък за устни или с червило в естествен цвят. Колкото повече тоналността на неутралните цветове е по-близка помежду им и с тази на кожата, толкова повече гримът ще изглежда по-нежен и естествен.

Неутрално-подчертаният грим

Той може да е доста неестествен. Въпреки, че при този грим се използват предимно неутрални цветове, вече не говорим за „естествен” грим, тъй като се използват  следните продукти: фон дьо тен, прохообразна пудра за фиксация, един или повече цвята сенки за очи (кафяво и розово или прасковен цвят, антрацит и светло сиво), черна очна линия, молив за вежди, за да се подсили цветът им, моделиращ продукт за подчертаване на скулите и издължаване на скулите, молив за очертаване на устния контур и тъмно кафяво червило.

Колкото повече се работи над контраста или светлосенките при цветовете, дори и да са неутрални, както и над контраста на цветовете на кожата, толкова по-голям и по-голям е шансът, полученият грим да бъде изтънчен.

Естественият грим с цвят

Въпреки, че не е чак толкова дискретен, този грим също може да бъде повече или по-малко естествен или подчертан.

Най-лесният начин да осъществим този тип грим е като заменим червилото с естествен цвят с нежно червило в розов или червено-оранжев цвят. Ружът трябва да е в хармония с избраното червило. Гримът може да остане само с тези цветни щрихи, и очите да останат неутрални или много леко гримирани. Трябва да се внимава при нанасянето на цветни сенки върху клепача, защото те контрастират с кожата. Гримът ще е още по-естествен, ако използваме сенки с цвета на кожата или очите, както и сенки идентични с цвета на ириса на окото. Степента на наситеност и следователно на неестественост нараства в полза на контраста между грима и кожата и грима и ириса.

Ако очите са гримирани по този начин, устните могат да бъдат оцветени в хармония с очите или да запазят естествения си цвят.

Цветно-подчертаният грим

Този тип грим може да се постигне като подчертаем устните с наситен, светъл или тъмен цвят; ружът трябва да е съобразен с цвета на устните, а очите да са гримирани в естествени, нежни или подчертаващи тонове. Друг начин за придаване на неестествен  вид на този грим се изразява в това да гримирате очите в цвят, допълващ цвета на ириса или този на кожата. Това е най-ефикасното средство за подчертаване на сини, зелени, тъмносини и котешки очи.

С контрастните цветовете (именно допълнителните), както и с наситените бляскави контрасти (светлосенките) трябва да се работи много внимателно. Няколко добре поставени цветни щрихи са напълно достатъчни.

Независимо дали става въпрос за естествен или цветен грим, разумно е всяка начинаеща жена да се упражнява първо в изпълнение на по-лек грим, който постепенно  и предпазливо преминава към по-силен грим. По-лекият грим се ползва с предимството, да подхожда на всяка жена и всеки гардероб без значение какви цветове са използвани.

Ефектът на всеки един продукт, трябва добре да се изучава по всяко време.