Красота

Черна Мароканска Глина – Гасул

must-hammam-peau-divine-l-s3mdgbПознат в цял свят, гасулът е минерална глина добита от Атласките планини в Мароко. От векове насам, се използва от мароканските жени, за грижа и деликатно измиване на тяхната коса и кожа. Гасулът може да се използва самостоятелно или в комбинация с подхранващи масла, както и с розова вода, за да се ароматизира перфектно, неговата текстура.
Най- качествената черна глина се добива в кариерата Тамдафелт в Булман, региона на Фес. Гасулът представлява първокачествена суровина за разкрасяващите и хигиенните продукти. Думата „гасул“ произлиза от арабски и означава „измивам се“.
Историята му може да бъде представена, като истински разказ. Това е глинеста скала с кафяв цвят и вулканични примеси, богата на силиций и магнезий, както и цинк, желязо, калций, която от древни времена се използва, като природен продукт за пране и за измиване. Днес е комерсиализиран, поради своите почистващи и обезмаслителни свойства.
От доста години, гасулът е незаменим елемент при подготовката на хамама. Така както, винаги се имат предвид черния сапун и ръкавицата от луфа, така и черната мароканска глина, никога не се пропуска. Тя е необходима и основна грижа от пълния разкрасителен ритуал на всяка мароканска жена. Ефективно се използва както за лице и тяло, така и за косата. Излющващите свойства, спомагат за дълбокото почистване и ексфолиране на кожата, премахване на мъртвите клетки, балансиране на омазняването и обмяната на веществата, свиване на порите, дрениране на подпухванията, тонизиране и регенерация. Изключително деликатно, но в дълбочина, почиства скалпа и косата, като ги оставя скърцащи от чистота, а косата е възвърнала мекотата и блясъка си. Ефективно се бори с косопада, като стимулира луковицата на косъма и подобрява микроциркулацията.
Важно е да напомним, че една от процедурите, прилагана на булките е ексфолирането на кожата с черна мароканска глина, преди да бъде изрисувана с кана.

Черен Сапун

must-hammam-peau-divine-l-o2whdcВ Мароко, красотата е интегрирана в културата. Тя се забелязва от ежедневието, естествена и следваща обичаите. Подготовката за „церемонията на хамама“ се изживява, като истински момент на споделяне. Между промени и традиции, този ритуал е прелюдие в тайните на красотата на мароканската жена. Черният сапун, гасулът,  аргановото масло и цветните води заемат водеща роля в тази грижа, едновременно природна и традиционна.
Популярен из цял свят, черният сапун е вълшебен продукт за кожата. Това е 100% растителна паста, без абразивни частици, която подготвя кожата за ексфолиране, като я оставя мека и сатинирана. Добива се от пресоването на маслини и смесването на соли със зехтин. Произхожда от региона на Есауира и е под формата на тъмна и плътна паста. Това е напълно натурален ексфолиант. Тази кафява паста, направена от черни маслини, почиства епидермиса и отстранява неговите мъртви клетки, като му позволява, по най-добър начин, да се обнови. Тя е съставена от „натурални“ маслини и може да се нанася, както върху кожата на тялото, така и на лицето. Омекотява и изглажда.
Противно на очакванията, черният сапун не е черен, а по-скоро кафяв. Не е особено пенлив, но много богат на витамин Е и благодарение на своите хидратиращи и ексфолиращи свойства, омекотява и подхранва кожата в дълбочина. В комбинация с луфа ръкавица или гъба, резултатът е възхитителен- мека, гладка и сатинирана кожа.