Красота

Грижливо съхраняване на козметиката

Правилното съхраняване на козметичните продукти запазва качеството им, както и ползите, които ни доставят. Най-значимите фактори, които влошават физиологичните качества на козметиката /цвят, текстура, аромат и т.н./ са слънчевата светлина и температурата. За това, не е добре да изхвърляме картонените кутии на кремовете и парфюмите. Тяхното предназначение е да предпазват продуктите от слънчевите лъчи. Ако сме оставили неволно, на слънце, нашия парфюм или серум, то шансът да се развали и да промени уханието си, са много големи. Когато парфюмът се е развалил, придобива специфично ухание напомнящо на чубрица. Аналогично, при кремовете, слънчевото греене и високите температури са като катализатор за гранясването на маслата и предизвиква преждевременното разваляне на продукта. Когато е променил първоначалните си цвят, текстура или аромат, то той се е развалил и се изхвърля, защото възможността да раздразни и влоши състоянието на нашата кожа е много голяма.

Ще ви бъде от полза, да имате предвид следните специфики за съхранение:

1/ За Бяла козметика

Съхранявайте продуктите далеч от слънчевите лъчи и влага. Перфектната температура е стайната.

В никакъв случай, не съхранявайте продуктите в хладилника! Да сте виждали хладилна витрина в козметичен магазин?! По-ниските или високи температури на съхранение, ще доведат до влошаване качеството и свойствата им.  Единствените случаи, в които хладилника или фризера, могат да си ви от полза са, когато искате по-ефективно да се преборите с тъмните кръгове, подпухването под очите или широките пори, обилното омазняване на кожата. В първия случай можете да сложите крема за очи, за не повече от 8-10 минути в хладилника, за да се охлади и след това, при нанасяне, ще стимулира дренирането и метаболизма в кожата. Крио терапията е изключително ефективна за свиване на порите и намаляване производството на мастен себум, както и за тонизиране на кожата и подобряване на метаболизма в нея. В този случай, можете да направите с помощта на фризера, ледено кубче от любимия ви тоник, с което да масажирате лицето.

Винаги използвайте шпатула, вместо да бъркате с пръсти в буркана с крем. Добрата хигиена, ще подпомогне правилното съхраняване на бялата козметика. Особено при слънцезащитните продукти, внимавайте с попадането на песъчинки от плажа в тях, защото ще станат негодни за употреба, през следващия летен сезон.

2/ За Парфюми

На тъмно и при стайна температура, ще им е перфектно! Въпреки това, опитвайте се да не отваряте прекалено много парфюми едновременно. Първите няколко пулверизации с нов аромат имат за цел да вкарат въздух, за да може течността във флакона, да се придвижи по тръбичката на пулверизатора, за да произведе на финала, уханно напръскване. Тогава се счита, че сме отворили парфюма, защото сме вкарали въздух във флакона. Колкото повече се увеличава количеството кислород във флакона, толкова по-лесно се окислява ароматът, а рискът да се развали е по-голям.  Именно това е причината, да не се приема за неуважително, ако на празничния ден, не се напръскате с евентуалните ароматни подаръци. Както и не е уместно, да молим празнуващия да си отвори парфюма и да се напръска, за да ни сподели дари му допада уханието. Предполага се, че щом сте решили да направите парфюмен подарък, то със сигурност познавате добре човека и сте подбрали ухание, което ще го заинтригува. При някои националности, подаряването на парфюм се свърза с негативно усещане, като намек към човека, че не ухае особено приятно.

3/ За Декоративна козметика

Гримовете, също трябва да се съхраняват далеч от слънцето, при стайна температура. Онези, които не съдържат вода, като пудри, ружове или сенки са с най-голям срок на годност. Въпреки това, тук хигиената при съхранение и употреба, отново е от огромно значение. Тази категория продукти са лесно разпрашими и често след употреба, остават прашинки в свободно състояние. Те лесно привличат бактериите, които ще влошат качеството на продукта. За това, не забравяйте преди да затворите кутията, да ги отстраните.

За да почистите моливите, било то за очи или устни, просто използвайте острилка, с която да ги подострите. Четката на спиралата за мигли е важно да се изважда и прибира в контейнера с туш, с въртеливи движени. „Помпенето“ на спиралата не е добра практика. С него, вкарвате голямо количество въздух и бактерии, които съответно окисляват спиралата, в резултат на което, тя започва да се рони или люти на очите, а тушът се превръща в бактериален инкубатор. Това е причината да обновявате периодично спиралата, независимо, че в нея продължава да има туш, така както правим и с четките за зъби. За хората с чувствителни очи или носещи лещи е добре да се подменя на всеки 2- 3 месеца.

За нанасянето на декоративна козметика се използва разнообразие от четки, тампони, гъбички, който изискват безупречна хигиена и поддръжка. След употреба, можете да ги изперете с хладка сапунена вода, после ги оставете за 8-10 минути в омекотител. На финала изплакнете и търпеливо ги оставете да изсъхнат на открито. Ако се опитате да ги изсушите със сешоар, рискът да се разлепят и увредят е много голям. Четките от естествена коприна, периодично се почистват със спирт или с разтвор за почистване на четки, на спиртна основа, за да се отстранят маслата от тях, и за да се дезинфекцират четките.