Красота

Как да изберем текстурата на фон дьо тена

Нито пудрата, нито фон дьо тенът, нанесени върху крем не „запушват” порите на кожата. Това е само една легенда, на която е крайно време да обърнем гръб.

Нормална кожа

Всички формули са подходящи за този тип кожа. Желаната покривност ще играе определяща роля при избора. По принцип, колкото по-течна е текстурата, толкова по-ефирен е ефектът на фон дьо тена; по-плътната и маслена текстура е по-покривна. Ако кожата е красива, достатъчна е някоя по-лека формула. Недостатъците, като следи от акне или спукани капиляри,  се прикриват със средно покривна текстура. Накрая, ще отбележим, че най-покривните фон дьо тени се използват специално при проблемните кожи.

Суха и много суха кожа

При този тип кожа избягвайте компактните пудри-фон дьо тени. За сметка на това, благодарение на специалните масла, които се съдържат в кремообразните фон дьо тени (или в стиковете), цитираните по-горе продукти осигуряват много голям комфорт на кожата, а именно като я охлаждат. Те имат най-висока покривност. Възможно е покривността им да бъде намалена, ако се нанася по-малко количество от тях, с навлажнена гъбичка. Течните фон дьо тени (гел или мус) нанесени върху суха кожа, предварително подхранена с хидратиращ крем, перфектно изпълняват своята ролята. 

Кожа с бръчки

Избягвайте да  използвате компактна пудра-фон дьо тен с висока покривност, защото преди всичко рискувате да подчертаете бръчките.

Мазна и много мазна кожа

На този тип кожа най-много подхождат не мазните компактна пудра-фон дьо тени и течните. Със средна до висока покривност, те матират много добре кожата, която по принцип има тенденция да лъщи. Желателно е да нанасяте по-малко продукт в зоната на околоочния контур, защото тя обикновенно е по-финна и не чак толкова мазна. При необходимост върху околоочния контур добавете коректор за прикриване на тъмните кръгове с един-два нюанса по-светъл, за да изсветлите тази зона, която често е по-тъмна.

Особени случаи

Съществуват формули, пригодени за всеки специфичен проблем на кожата. При кожа, която се поти, може да се нанесе водоустойчив гел, който позволява потта да се попива в хартиена кърпичка, без да остават следи (но при условие, че не се трие). Нанесени по цялото тяло, този тип фон дьо тени позволяват да се къпете, без да се притеснявате, че ще загуби „загара си”. Те също издържат, при триенето с дрехите, без да оставят петна по тях. Изключително предимство за булките и техните бели рокли.

Жените, чийто тип кожа се променя по време на бременност или в следствие на медицинско лечение, също могат да използват този водоустойчив гел, който има способността да се фиксира много силно към кожата.

Други по-прахообразни формули, съдържат микронизиран синтетичен филм, който матира лъщящата кожа.

Без подходящ фон дьо тен, някои по-грапави кожи, може да изглеждат баданосани след грима. Благодарение на течността на някои емулсии, дори този тип кожа може да придобие гладък и кадифен тен.