Аромати

От Растението до Парфюма

Интересно е да отбележим, че най-квалифицираните да говорят за парфюма, са  известните като „носове“, култиваторите на рози в платото около Грас, отдадени обожатели на конкретен аромат или производителите на суровини- неизменни паралели между парфюмерия, кулинария и музика. Тяхната лексика е изпълнена с термини като ноти, съставки, време за отпочиване, везни, стъклария и хармония. Разбира се,  всички тези привидно много различни занимания комбинират обучения с интуиция, спазване на правила /резултати, рецепти, или химични формули/ с импровизация, и все по-сложни техники с традиционни познания.

Качеството на суровините е стартовата точка от дългото пътешествие от растението до парфюма. Лоша розова реколта, съсипана от дъжд или жега е катастрофа за парфюмериста, както лошата гроздова реколта за винопроизводителя. Тъй като слабите продукти водят до слаби бленди, химичната обработка е в основата на еднакво строгите изисквания за качество и методи на производство. На човека са били необходими векове, за да усъвършенства техниките за извличане на есенции от растенията- научния напредък позволил изкуственото пресъздаване на съществуващото в природата, както и още по-добре, пропит парфюм с аромат на море, ранна утринна роса или горещ шоколад.

Има обща връзка между жената, беряща призори, скъпоценните иланг-иланг цветове на Коморските острови, мъжът съзерцаващ молекулярната структура на глицинията на своя компютърен екран и работника във фабриката, забърсващ неуморно, всеки един флакон на скъпия парфюм, преди да ги опаковат в кутии. Това е тази глобална верига, която превръща парфюма в ценна стока, а в същото време изключителен и универсален-  нещо което е особено лично и отговаря на популярния вкус. Парфюмът е всичко това, но той е и въпрос на спомени свързани с него: деликатния, свеж мирис на утринта; мистериозния, плътен аромат на специална вечер, в която любовник ще се опита да го запомни завинаги; модерно ухание, което се носи от всеки ъгъл; или шансът да срещнем носталгично ухание, което моментално ще ни върне назад във времето, демоде, но възхитителен аромат от детството ни.