Аромати

Алкохолните вдъхновения в парфюмерията

Алкохолът не само участва във формулата на парфюмите, но често той е задвижващата сила за тяхното сътворение. Във формулата на парфюма, той има за цел да подобри разпръскването на ароматния концентрат, но от друга страна, той е разредител, който намалява дълготрайността на аромата. Именно за това, често се приема, че тоалетната вода е най-балансираната уханна формула.

В модерната парфюмерия се заражда ново уханно семейство, в което ароматите се обединяват около алкохолните нотки: ром, джин, вино, ликьор, коняк, водка или пък шампанско. Всички те ухаят опияняващо, изваждат ни от реалността, за да ни телепортират в мистични пътешествия: в празнични моменти на щастие, в които празнуваме с любимите ни хора, или ни обгръщат с топлината на камината, в мразовит зимен ден, зареждайки ни с нова жизнена енергия.

Производството на алкохолните напитки, отлежаването им в дървесни бурета, с цел дървесните нотки да добавят финален щрих на питието е подход, който вдъхновява Тиери Мюглер и го провокира да създаде колекция от “ликьорни” ухания.

Така той поставя за осем седмици, готовия парфюм в дъбова бъчва, за да го облагороди с топлината на дървесните нотки и да го превърне в първия по рода си “ликьорен парфюм”. Поредно доказателство за новаторския и визионерски подход на Мюглер.

Наследник на Cognac Hennessy, Килиан също познават до последния детайл тайните на перфектния коняк. Не случайно, те също имат своята колекция от ликьорни парфюми.

Флаконите наподобяват, чаши за алкохол, в които можете да усетите опиянението от ликьор, ром или водка.

Уханни нотки на амбров коняк откриваме и в ароматната свещ на Art of Paradox “Drunk in Love”, а на кожа и ром при новата марка за свещи Sacré Français в свеща Rhum Hotel 1927 .

Жан-Пол Герлен също се вдъхновява от нотките на ром и създава през 2007 г. аромата Spiritueuse Double Vanille. Любим аромат на ценителите на ванилия. Топло и комфортно ухание, в което ще усетите пищността на българска роза, сладостта на прекрасния живот, както и нотки на тютюн.

Нотки на джин тоник, откриваме в Juniper Sling на Penhaligon’s, а на уиски в Jazz Club на Мезон Маржиела. За последната парфюмерийна къща парфюмеристът Карлос Бенаим работи в сътрудничество със сомелиера Мануел Пейронде, за да сътворят парфюм, който да пресъздава нотките на червено вино. Комбинират фасетите на касис с роза и така се ражда ароматът On a Date.

Виното е вдъхновение и за Ив Сен Лоран. Сещаме се за неговото Шампанско. Плодово-Шипров аромат, който сменя името си, за да се асоциира със създателя си и идеята за опияняване- Yvressе. Шампанското е вдъхновение и за Гучи. Марката експериментира с тази тенденция през 1997 г. с уханието Envy.

Алкохолът вълнува и днес парфюмеристите, но успешните ухания са оказват онези, които са сътворени с мярка!