Истории, Красота

Книгата: The Art of color

Традицията и Новаторството в интерпретацията на цветовете в грима Диор

Вече може да бъдете, горди притежатели на книгата The Art of color. Тя се появи, като прекрасен проект, зад който се подреждат модна къща Dior и творческият директор Peter Philips,  за да отпразнуваме изкуството на цветовете и грима. В 12 глави и цвята /бял, черен, сив, сребърен, златен, жълт, зелен, син, розов, червен, беж и лилав/  и 270 страници, са представени творбите на 3 от виртуозите на цветовете и четката, изградили стила в грима Диор, а именно: Serge Lutens, Tyen, Peter Philips.

picture1
За корица е подбрана фотографията на Катрин Обер, в монохромно жълто, гримирана, стилизирана и заснета от г-н Лютенс през 1968 г. Наложила се и авангардна визия, за която Питър споделя, че ще бъде актуална и в следващите 50 години, защото тя не е продукт на маркетинга, а е творение на ясна и креативна визия, която разкрива истинските творци и представя очевидното удоволствие от изкуството да гримираш. „Снимката е отлично балансирана: кожата алабастрово бяла и тази игра на жълтите арки, чорапите опасващи главата, жълтото докосване под долната устна… „  От една страна, визията на Лютенс го вдъхновява с монохромната жизненост на жълтия цвят, а от друга – с графичните заоблени форми, за да представи своите интерпретации.

picture2
През следващата година, г-н Лютенс със съдействието на Guy Bourdin, измисля “жената-платно“, върху чието лице изгрява дъга в цветовете на синьо, златно и бяло. Следва  отново, появата на синия цвят в кампанията  “Une explosion de couleurs”. От тогава, синьото се превръща в иконичен цвят за  Диор. През 2007 г., Питър Филипс отдава чест на визията в райета, като с разрешение я интерпритира за френския Vogue съвместно с фотографа Марк Сегал, а в това няма нищо случайно, защото през 2014 г. Питър Филипс, ще приеме позицията на творчески директор за грим продуктите с марка Диор.

picture3
След монохромността и цветните райета, изкуството на цветовете откриваме в мистерията на 1973 г. и красивата муза Сузан Монкюр, в превъплащение създадено от г-н Лютенс. Вдъхновението за тази трансформация, откриваме в далечната 1908 г. и картината „Дамата с котката“ на нидерландския художник Кес ван Донген, за който знаем, че са характерни портретите на гримирани жени. В „Дамата с котката“, играта на светлосенки създава алюзия за зелен грим, балансиран от нежни, розови тоналности.
Мистериозността във визията на Лютенс е постигната, именно на тази основа, чрез противопоставянията на: фокуса– бретон на фокус, контрастиращ с мъглявината; цветовете– едното око е гримирано в зелени, а другото в розови опушени нюанси; светлосенките– характерно гримираната в алабастрово бяло кожа, която се откроява на черния фон.

picture4
Нашето пътешествие из книгата The Art of color и в историята на гримьорите след 70-те в модна къща Диор, продължава с виртуоза на театралния цветови почерк, гримьорът и фотографът- Тиен. Той поема щафетата от г-н Лютенс, за да продължи традицията и създаде силни и вълнуващи визии с характер и стил, като творчески директор за грима Диор.
Повече от ясно е, че цветът на Диор е син! Иконичното синьо се появява и върху очите на британската актрисата Сузи Бик, в щурата комбинация с лилаво, а устните избухват в интензивно червено, за  рекламната кампания Les Somptueux /1988 г./ Излъчването на визията, напомня на Питър Филипс за онази красота, която познава от ролята на американската актриса Шон Йънг във филма Блейд Рънър. Красотата на „студената жена, която прикрива своите емоции“, споделя Питър. „С Тиен, сме във фантазията на реалността, великолепно фотографирана.“ – обобщава настоящия творчески директор за грима Диор и ни представя своя прочит на визията, за да се опита да ни изпрати там.

picture5
Но и червеното, може да бъде цветът на грима Диор! Особено, когато става въпрос за устните. За колекцията Les Avantureux de Dior, г-н Лютенс полага, червено матово червило, върху устните на Анджелика Хюстън, а фотографът Боб Ричардсън ги запечатва върху фотографската си лента през 1973г. За кампанията Rouge Dior през 1988г., Тиен използва театрално-артистичен подход на представяне на червеното червило, в който очите на модела са в сянката на червено бомбе, за да поставят на фокус класическата красота на устните. Филипс следва традицията и ни представя своята интерпретация за класически устни в непреходността на алено червения цвят, балансирани от очи, подчертани с очна линия в черно.

picture6
Книгата The Art of color е перфектната ретроспекция на грима Dior и на завладяващите творения на виртуози – артисти, за които Питър Филипс казва: „Велики гримьори, които са знаели да превеждат своята епоха, но също и велики фотографи. Вчера, говорихме за „вселената на красотата и модата“, днес за „модната индустрия“. Това е добре, защото нашите професии осигуряват живота на много хора, но същевременно, това е друг ритъм, изискващ от творчеството да бъде реактивно.“  Той не изключва, възможността да последва примера на своите предшественици и да го видим един ден, с фотоапарт в ръцете, в ролята на фотограф, но за момента предпочита да споделя своята визия с фотографи като: Крейг Мкдаан, дуото на снимачната площадка Инес и Винуд, както и с Ричард Бюрбридж, с който създават финалното портфолио в книгата, от 12 фотографии посветени на различните цветове. Видео от бекстейджа ни пренася на снимачната площадка:

За финал завършваме с посланието на Филипс: „Много обичам синята тема, за която си поиграх с палитрата 5 Цвята, която е иконичен продукт за грима Диор. Почерпих за моето вдъхновение от заоблените линии на Серж Лютенс и от синия поглед на Тиен.“

Сигурен е успеха на книгата The Art of color, на изданието Rizzoli New York, както и че изкуството на цветовете, ще продължава да ни вълнува и вдъхновява.