Истории, Красота

Тримата тенора на грима Диор и изкуството на цветовете

Лютенс, Тиен, Филипс

serge_lutens_portraitСерж Лютенс- Гримьор/Фотограф/Парфюмерист
Серж Лютенс се ражда по време на войната, 14-ти март 1942 г. в Лил. През 1962 г. заминава за Париж и започва да работи за френския Вог. Сътрудничеството между Диор и Лютенс започва с едно обаждане на г-н Диор, който е готов да лансира своята козметична линия в пролетта на 1967 г. и кани маeстрото Лютенс за творчески директор. За къщата Диор, той ще работи 12 години и ще създаде цветове, стил и запомнящи се визии, с характерен почерк и верни на неговите естетически представи за красотата. Революция в цветовете, експресията и грима. Продължава своя артистичен път с японската компания Шисейдо, за да създаде по-късно своя собствена парфюмерийна, а по-късно и грим линия.

tyen-564x380Тиен- Гримьор/Фотограф
Виетнамският фотограф и козметичен специалист се ражда през 1953 г. в град Хошимин. Премества се в Париж, много млад, за да учи интериорен дизайн в Академията по Изкуства. Преди да завърши образованието си е поканен от Макс Фактор, за създаването на цветни гримове за Парижката опера. Тогава Тиен разбира и значимостта на светлината и грима. Докато работи в театъра се запознава с фотографи, които го въвеждат в света на модата. Работил е за френското и американското издание на Вог. След Серж Лютенс и 1980 г., той поема щафетата на творчески директор за грима на модна къща Диор. От 1985 г. се посвещава на фотографията и реализира кампании за Версаче, Лакроа, Монтана, Валентино.

peterПитър Филипс- Гримьор
Той е белгиец и настоящ творчески директор на Диор. Ражда се в Антверпен и завършва графичен дизайн в Брюксел, за да продължи образованието си в Кралската Академия по Изкуства, като студент по мода. Гримьорските му изяви по време на френските седмици на модата, привличат вниманието на Карл Лагарфелд, а през 2008 г. става творчески директор на грима Шанел. Създава водещи грим колекции за Chanel. Виртуоз в цветовете и техниката. През февруари 2013 г. се разделя с Шанел, а година по- късно, през март 2014 г. става част от триото на тенорите и корифеи в грима, допринесли за развитието на грима Dior и изкуството на цветовете.
Можете да се запознаете с техните творения за грима Диор, от книгата The Art of color.