Красота

Природните символи във висшата бижутерия CHANEL

Именно апартаментът на Госпожица Шанел е извор на нейното творческо вдъхновение. Разчитаме символиката и посланията. Вникваме в детайлите, за да открием кода на красотата за Коко.

Житните класове

© CHANEL

Това е първият детайл, който няма как да не забележите. От както Габриел Шанел се помни, и ако върне лентата на своя живот, в най-ранните, детските години, то пшеницата присъства в нейните спомени.

По стечение на обстоятелствата, нейната рожденна дата съвпада с празника на жътвата. Той се провежда в края на лятото и е символ на обновяващия се просперитет и изобилие, защото реколтите били богати, а хамбарите пълни. През май, новите зрънца поникват от почвата, нежни и зелени. През юни, когато температурите се затоплят, започват да се формират съцветията. Юли и август, зрънцата се припичат на слънце, а техния аромат и ухание, изпълват полята, през летните нощи. След това, всеки знае, че е време за жътва.

© CHANEL

© CHANEL

© CHANEL

За бащата на Габриел Шанел – господин Албер Шанел, житото символизира всичко най-добро и здравословно. Колко ли пъти е чувала, да я нарича „моя добра пшеница“? Израз отекващ в нейното съзнание, през целия й живот. И тази „добра пшеница“, никога не я изостави. Превърна се в една от най- късметлийските й прелести.

Истинско, от бронз, дърво или нарисувано от нейния приятел Дали, житото присъства във всичките му форми в нейния апартамент на улица Камбон, в нейната ложа в Риц и в нейната къща Ла Пауза. Днес, златните класове продължават да са тук. В брилянтен блясък, във висшата бижутерия CHANEL. Абсолютен символ на просперитет, лукс и изтънченост, в  колекцията – “Житата на Шанел”.

© CHANEL

Лъвовете

© CHANEL / Photo O.S.

© CHANEL

Това е емблемата на силата, която олицетворява духа на Мадмоазел CHANEL. Това е знакът, под който е родена – вездесъщ символ за нея, от Париж до Венеция. Величие, на което можем да се наслаждаваме, завиждаме, преследваме, а Габриел Шанел, решава да опитоми. Лъвът е Коко! Родена на 19-ти август, под 5-тия знак на зодиака, тези две числа се превръщат в знак за успех, а лъвът ще бъде нейното съзвездие. Лъвът е характер- дързък, инстинктивен, яростен, слънчев. Изважда нокти, за да защити госпожицата, която ще каже:

„Но вярвайте ми! Страдам повече от клишетата, отколкото да бъда клише.“ Габриел Шанел

© CHANEL

През целия си живот, неуморно, поставя малка статуя на царя на животните до своите цигари и чифта ножици. Ще го гравира върху копчетата на туида. Лъвът е вдъхновение и за колекцията висша бижутерия „Под знака на Лъва“. Царствено се появява, за да пази тайните на Госпожицата и да бди над нея във вечността.

Камелиите

© CHANEL / Photo O.S.

© CHANEL / Photo O.S.

Любимото цвете на Шанел е камелията. На Изток, това е цветето на дълголетието и красотата, на устойчивостта във времето. Будистите прогонват с него, злите сили. Разцъфтяващ цвят на непреходна красота. Млечно бял, без аромат, приляга на всеки стил. Неговите геометрични криви, насърчават безкрайната, творческа сила; а перфектните извивки, изразяват чистата женственост. Докато Шанел опознава „Дамата с Камелиите“ на Дюма, на 13 годишна възраст, е дълбоко развълнувана от героинята, която винаги носела бяла камелия, за да покаже на света чистотата на сърцето си. Госпожицата прегръща идеята, още повече, че безароматното цвете, няма да промени истинското й ухание- на №5. Толкова много обича камелиите, че би ги поръчала, дори за закуска. И го прави!

Камелията е повече от цвете, тя е вдъхновение. Присъства навсякъде – в аксесоарите, модата, бижутерията, както и в апартамента– по параваните, полилеите, огледалата, свещниците. Най-разпознаваемата емблема на женствеността CHANEL. Икона на марката, както малката черна рокля, битоналните обувки, които редовно се интерпретират.

От 1923 г., камелията се свързва с дизайна CHANEL. Ще се появи първоначално върху рокля от шифон, а след това, ще се трансформира. Избродирана или отпечатана, самостоятелна или комбинирана с малката черна рокля, стилизирана с обувките или с колана; или на ревера на костюма, на г-н Пруст и приятели. От органза, шифон, туид или сатен, тя винаги е на мода. Венчелистчетата й, сияещи от диаманти, разцъфтяват върху брошки, часовници, пръстени, гривни, колиета. Разцъфтява от порцелан, оникс, корал, опал, кралски перли, сапфири, рубини.  Камелията не е просто, цвете; тя е цветето на Шанел. Видимо и от изисканата бижутерия от главозамайващата колекция „Камелията“.