Красота, Новости

Продуктите за грим

Днес всички козметични продукти отговарят на изключително строги изисквания и тяхното разпространение е невъзможно, ако производителят им не е доказал тяхната безвредност.

Контролът над продуктите

Всяка формула, цвят по цвят, трябва да бъде внесена и одобрена от здравния отдел на ЕС или Министерството на здравеопазването за страните извън ЕС. Освен това, продуктите за много чувствителна кожа трябва да се тестват от признати лаборатории, преди да бъдат окачествени като „хипоалергични”. Също както добрия крем, далеч от схващането, че пречи на кожата да „диша”, фон дьо тенът я предпазва от замърсяването, UV лъчите и дехидратирането й от вятъра и студа.

Съхранението на продуктите

Няма краен срок на годност, след който продуктите за грим ще са развалени и вредни. Но пък за сметка на това ефикасността, маслеността и ароматът им се променят, ако престоят две-три години.

1 година за: спиралата, очната линия, червилото

2 години за: фон дьо тена

3 години за: пудрата

Моливите нямат срок на годност.

Как да избираме продуктите?

Както в кухнята, качествените продукти и добрият материал са крайно необходими за получаването на задоволителен резултат. В този случай гримът се нанася по-лесно, има голяма дълготрайност и остава равномерен. За предпочитане е да набавите първо основните продукти и малко по малко да допълвате палитрата с нови цветове и оригинални мазила.

Също така, добре е да се възползвате от безплатните демонстрации с предварително записан час, които известните марки редовно предлагат, а именно през април и октомври, когато представят новите си колекции за предстоящия сезон. Това е прекрасна възможност да тествате новите цветове и да се запознаете с последните техники на гримиране.

Можем ли напълно да се доверим на консултантите, промотьорите и на продавачите на продукти за грим? По принцип да, тъй като познанията им редовно се актуализират от марките, чиито продукти продават. Целта е измежду тридесетина качествени конкурентни марки да намериш подходящия продукт в  цвят, който се слива с естествените. В това се състои същината на проблема. Излишно е да се колебаете да тествате продукта върху кожата си, да го оставите върху лицето си, за да можете да го изследвате като се приберете вкъщи. Ако съществува дори капчица съмнение при избора на продукта е по-добре да отложите покупката за по-късно.

Базите преди основата

Нанасят се с пръст, преди фон дьо тена. Представляват немазен слой за кожата, изравняват я, улесняват нанасянето на фон дьо тена и го фиксират. Този филтър горещо се препоръчва както за суха кожа, в която попива фон дьо тена, така и за мазна кожа, при която мастните жлези секретират в излишък мастен себум. Базите могат да бъдат неутрални и полупрозрачни или  цветни (зелени, оранжеви, бели, сини, и виолетови). Цветните бази имат за цел леко да променят тена на кожата, да неутрализират някои червенини, да заличат пигментните петна и т. н. В този случай се наричат „коригиращи бази”.

Фон дьо тенът

Основно съставките на всички фон дьо тени са вода, талк, минерално или растително масло (естествено, немазната формула прави изключение), оцветители, различни моделиращи съставки, консерванти и понякога аромати. Новото поколение козметични продукти открито разчита на  силикона. Маслата, съдържащи летлив силикон придават на фон дьо тена голяма мекота, по-добра консистенция, а също и матов и кадифен завършек.

За ежедневния грим за предпочитане е да изберете най-леката или най-транспарентна текстура, измежду  подходящите за вашия тип кожа. За да прикриете  следите от няколко неприятни пъпки, не е необходимо да „мумифицирате” цялото си лице с много плътен и покривен фон дьо тен, ако кожата ви не го изисква. Специфични корекции позволяват да прикриете  тези малки недостатъци, преди или след нанасянето на транспарентен фон дьо тен.

Изключително важно е сред една широка гама, да изберете продукта, който подхожда на  вашия тип кожа, на моментното състояние на кожата, да се подбере най-подходящия цвят с най-добрата покривност и да нанасяте фон дьо тена според правилата за гримиране.

Текстура Тип кожа Покривност Ефект
Флуидна, не мазна или  леко маслена Комбинирана към мазна средна Естествен и кадифен
Кремообразна със средна масленост Комбинирана към суха висока Силно изглаждащ
Прахообразна, не мазна Мазна висока Матиращ
Желатинова, не мазна или леко маслена За всеки тип кожа, най-вече за трудните за грим кожи средна Сатиниран
Мус, не мазна За всеки тип кожа ниска Много прозрачен

Как да изберем текстурата на фон дьо тена

Как да изберем цвета на фон дьо тена

Продуктите за тъмни кръгове около очите и камуфлажните кремове

Общата цел на всички тези продукти е да неутрализират или да прикрият някои много ясни недостатъци. Формулите и вариантите, под които можете да ги откриете са различни в зависимост от сложността и местоположението на недостатъка, който трябва да се прикрие. Тези продукти са по-плътни и по-устойчиви от фон дьо тена.

Стиковете

На външен вид прилича на червило. Най-често се среща в две тоналности: светла и по-тъмна. Позволява да се извършат бързи и не толкова прецизни корекции- ако се стремим към по-точно коригиране, трябва да използваме четка за нанасянето му.

Моливът

Понякога е двуцветен, единият му край е светъл, а другият по-тъмен. Също както при нанасянето с четка, така и с молива можете да направите фини корекции: прикриване на бръчките, фини линии, корекция на вътрешния ъгъл на окото…

Камуфлажният крем

Той е в нюанси и тоналности близки до всеки естествен цвят на кожата. Камуфлажният крем се използва за неутрализиране на всякакви съществени недостатъци (белези, петна, хематоми, изгаряния, татуировки…). Някои кремове са изключително трайни и са тествани в дерматологични клиники. Действието им е безвредно, дори и при сериозно болна кожа, възпалена или чувствителна, което позволява директното им нанасяне върху раздразнен епидермис, дори и тежко увреден, и спомагат за защитата му от вредните слънчеви лъчи. Тези кремове без проблем могат да се смесват с фон дьо тена, за да придадат по-естествен вид.

Пудрите

Прахообразната полупрозрачна неутрална пудра

Това е един от най-ранно появилите се продукти за грим. Качеството, което познаваме днес е резултат от огромен прогрес. Безупречното действие на пудрата се дължи на изключителната й финес, на копринената нежност при допир, на не изсушаващия й ефект, на прозрачността й, а в някои случаи и на перфектната матовост, която придава. Ролята й е преди всичко да фиксира грима, да матира гримираните зони и епидермиса, който се омазнява и изпотява. Когато играе тази роля, тя не подчертава бръчките. Може да се нанася дори директно върху кожата или върху базата за грим, когато не се използва никакъв фон дьо тен. За това директно нанасяне, трябва да изберем прахообразна полупрозрачна пудра със същия цвят като естествения цвят на кожата. Ако трябва да бъде поставена върху фон дьо тена, трябва да съотнесем цвета й към неговия, особено когато той леко се различава от естествения цвят на кожата ни.

Прахообразната цветна пудра

Тя отговаря на същите критерии като прахообразната полупрозрачна пудра. Разнообразието от цветове е напълно достатъчно, за да ни позволи да я подберем според есествения цвят на кожата  или фон дьо тена.

В зависимост от цвета й, пудрата се използва да променя цветния ефект на фон дьо тена. Пудра с розовеещ отенък, поставена върху фон дьо тен с телесен цвят, ще освежи грима, тъй като той ще бъде леко охладен. Пудрата с виолетов отенък, освежава жълтеникавия фон дьо тен. Бялата пудра придава леко блестящо сияние на всеки един фон дьо тен. И обратно, пудрите със златист отенък могат да придадат по-топъл аспект на „студените” фон дьо тени. Съществуват и други доста златисти пудри, които ако се нанесат с дебела четка, имат ефекта на бронзиращи пудри и придават ефектен загар.

Компактната пудра

Формулата й наподобява тази на прахообразната пудра, която вече разгледахме, но съдържа и фиксатор, което я прави компактна, а също и известно количество липозоми и различни хидратиращи съставки, което възпрепятства  дехидратирането на епидермиса. Въпреки, че прахообразната пудра, позволява да постигнем с лекота безупречен резултат, компактната пудра има предимството да се пренася с лекота в дамската чанта и позволява нанасянето на бързи корекции през целия ден.

Разнообразието от предлаганите цветове позволява да я изберем според естествения цвят на кожата или този на фон дьо тена. Златистите пудри, нанесени с дебела четка позволяват да придадем загар на цялото лице.

Модулаторите

„Модулатори” се наричат пресованите ултрафини пудри, които дават по-голям релеф на лицето. Професионалистите използват дуо формата- светло бежаво в комбинация със светло кафяво.

Сенките за очи и ружовете

Срещат се под форма на компактна пудра или крем. Кремообразните продукти успяват да придадат светлинно сияние на целия клепач или на контура на очите. Когато трябва да нанесем един над друг няколко цвята сенки, прахообразните продукти са по-лесни за употреба и имат по-голяма трайност. Могат също да се нанасят върху веждите като допълнение на молива. Цветовата им палитра е изключително разнообразна. Не трябва да се доверяваме само на вида на цветовете, защото пигментната им наситеност е много различна. За предпочитане е преди покупка да тестваме сухите гримове, върху вътрешната страна на ръката, за да можем да сравним действителния им цвят. Между другото, някои се нанасят по-добре върху кожата отколкото други.

Съществуват две големи групи сенки: матови и перлени, нюансиращи или металикови. По принцип първите са по-подходящи за дневен грим, а вторите са по-изискани, тъй като привличат светлината и са предназначени по-скоро за вечерен грим. По средата между тези два типа са сухите сенки със сатенен отблясък, които са предназначени за по-класически грим.

Дермографичните моливи

За вежди и за очи

За предпочитане е да избирате меки моливи, които веднага и лесно оставят следа без да е необходимо да се натиска. Ако ги използвате за очертаване контура на очите е възможно да постигнете или много тънка линия, или по-дебела черта, или разнесена сянка. Позволяват също да нарисувате или да коригирате веждите.

За контура на устните

Те трябва напълно да отговарят на същия критерий: за предпочитане е да са по-скоро меки. Разнообразната гама от цветове позволява да намерите този, който подхожда най-много на вашето червило. Благодарение на специално третираните пигменти, моливите за устни са много трайни.

Спиралата

Съвременната спирала е с кремообразна формула. Съхранява се във флакон снабден с ограничител и четка фиксирана на самата капачка. Подходящо избрана, тя може да почерня, уплътнява, издължава, придава обем на миглите. Всичко това зависи от формулата на продукта и от формата на четката.

Има различни цветове спирали независимо, че черната и кафявата се използват най-много. Водоустойчивата формула не се размазва при къпане в басейн, в море и при сълзене на очите. Може да се почисти със специален много мазен дегримьор.

Очната линия

Изберете формулата, която ви се струва най-удобна. Течната очна линия се среща в малко флаконче или бутилчица и се нанася с четка, която е част от самия продукт. Тъй като по принцип изсъхва много бързо линията, която оставя е много изчистена. Кол формулата (очната линия е под формата на много компактно малко блокче) е по- професионална и се нанася с много тънка, леко навлажнена четка. Тя моментално изсъхва, защото съдържа изпарител. Линията може да се разнесе с мокра четка. Най-често цветът на очната линия е подбран съобразно цвета на спиралата.

Червилата

Може да са в гилза, кремообразни в бурканче или под формата на флакон с апликатор. Нанасят се директно върху устните или с четка. Цветовата гама е изключително разнообразна. Има както класически цветове, така и доста оригинални (златно, сребърно, черно). Съществуват под разнообразни формули.

Матовите червила са най-трайни. Благодарение на формулата им, която се базира на по-сухи масла, те нямат блясък, но покриват устните като крем.

Лаковете за устни са по-малко трайни, но с по-наситен цвят и по-покривни.

Перлените червила притежават красив седефен отблясък.

Блясъците (наричани още глос), са по-малко покривни, по-нетрайни, но с изключителен блясък.

Гланцовете са най-нетрайни и по-скоро придават лек нюанс на устните отколкото наистина да ги оцветяват.

За тези, които търсят червило, което да е устойчиво на всякакви изпитания, решението е във фиксаторите за червила, които издържат както на триене, така и на морска вода и на вода в басейн.

Лаковете за нокти

Цветовата им гама е изцяло съобразена с тази на червилата, което много улеснява избора им.