Красота, Новости

Средства за грим

Няма да усетиш удоволствието от сполучливия грим, който е израз на прецизна работа, без да използваш висококачествени и предназначени за грим материали. За предпочитане е да се инвестира по-скоро в минимум от ефикасни средства, отколкото в многобройни покупки на  посредствени аксесоари.

            Изграждането на добри навици  още от самото начало, води единствено до по-лесното възприятие, печелене на време и прави изключително приятен всеки сеанс по грим. За да се поддържат в добро състояние аксесоарите и да се осигури тяхната хигиена, трябва редовно да ги почиствате. Всички четки, пинсети, гъбички и тампончета се мият със сапунена вода и се сушат на открито. За да се запази мекотата им, можете да ги изплакнете с омекотител. Четките с косъм от естествена коприна, от време на време трябва да се почистват със спирт или със специални продукти, за да се отстранят всички мазни следи и да се дезинфектират.

Средствата от първа необходимост

Хартиените кърпички

Те служат за отстраняване на излишъка от продукти, но също и за фиксиране на завършения грим. Без значение дали отстранява или фиксира, хартиената кърпичка се притиска с две ръце към лицето или  леко се потупва по цялата му повърхност. Никога не търкайте!

Памучните тампони или топки

Те са подходящи за разнообразна употреба. Напоени с вода могат да се използват за почистване на голяма част от грима. Напоени с дегримьор, завършват етапа на отстраняване на грима. Навлажнени с тоник, премахват и последната следа от дегримьор и тонизират кожата. Предварително натопени във вода и след това изстискани, позволяват равномерно и умерено нанасяне на фон дьо тена.

Клечките за уши

Служат за отстраняване на излишъка от грим, а именно на продуктите, които се нанасят в края на очите, върху клепачите и др. Можете да си ги направите и сами, като навиете малко хидроскопичен памук в края на дълга и тънка пинсета. Излишното количество грим се отстранява по-лесно като напоите памучето, в зависимост от случая, с тоник, дегримьор или фон дьо тен.

Гъбичките

За еднократна или многократна употреба, идеалните гъбички трябва да имат структура, наподобяваща кожата. Тези, които отговарят най-добре на този критерий са яйцевидните, изключително нежни са овалните гъбички от естествен латекс с много финна текстура. Използват се винаги влажни. Позволяват нанасянето на фон дьо тена на най-трудно достъпните части на лицето, което е важно за постигането на гладка и равномерна основа на кожата.

Гъбичката на растителна основа и луфата са подходящи предимно за нанасяне на продукти на водна основа, използвани в артистичния грим (лице и тяло). Може също да ги използвате за почистване на грима. Изключително подходящи са за много чувствителна кожа.

Синтетичната гъбичка, мека и лесна за измиване е най-икономична и служи за нанасяне на плътен и течен фон дьо тен.

След всяка употреба всички гъбички трябва да се измиват с гореща сапунена вода.

Тампоните за пудра

Те осигуряват равномерно нанасяне на пудрата. Трябва старателно да са избрани, за да не се мачкат и скубят. Направени са от обвивка от памучно кадифе, запълнена с лек, кръгъл, дебел и мек дунапрен. А когато са ръчно ушити, те са по-устойчиви и ще издържат на необходимите чести измивания с топла сапунена вода.

Четките

Те са необходими за нанасяне на прахообразен и кремообразен грим. По-голямата част от четките от изкуствен косъм трябва да бъдат забравени. За лицето се препоръчва да се използват четки с косъм от естествена коприна- именно от златка за очна линия, за четките за очи и за устни се препоръчва косъм от мангуста, язовец, катерица (сибирска катерица), или четки направени от комбинацията от косми от ушната част на вол, от пони и от нутрия са много подходящи за руж и пудра. Трябва да проверите дали косъмът е добре захванат. В противен случай космите полепват по грима върху цялото ви лице и ще се наложи да ги отстраните.

Кремообразните продукти (червила и коректори за лице), се нанасят с помощта на четки с къс и гъст косъм. Прахообразните (компактни сенки за очи и руж) се нанасят равномерно и гладко с четки с по-дълъг и дебел косъм.

Като изключим четката за очна линия (тънка и заострена) и дебелите четки за нанасяне на пудра в свободна форма (кръгли или със заоблен връх), най-практични са четките с гладка форма, котешко езиче или сечени. Боравенето с тях зависи от вашите способности, хайде, Вие сте!

По принцип са необходими седем четки:

– за разнасяне на молива по очния контур и/или да подчертаете със сенки началото на окото.

– за червило

– за нанасяне на коректор за тъмните кръгове около очите

– за нанасяне на междинния цвят на прахообразни сенки за очи

– за нанасяне на хайлайтер на прахообразни сенки за очи

– за руж

– за пудра на прах

Други необходими четки:

– за нанасяне на тънка кол-очна линия

– за нанасяне на коректор за тъмни кръгове около очите в браздата на сянката, или в по-сериозни бръчки, а също и във вътрешния ъгъл на окото

-четка за вежди (сечена), за разнасяне на молива и пудрене   

– за прахообразни сенки

-ветрилообразна четка- за отстраняване на излишния грим

Четките за вежди

Гребенчето за мигли и вежди и спираловидната четка са необходими за грижливо сресване на веждите и разресването на евентуално слепили се от спиралата мигли. Не забравяйте да изплакнете четката, за да отстраните незабавно остатъците от спиралата, които ако изсъхнат могат да я увредят.

Дунапренените апликатори

Те могат да служат за нанасяне и разнасяне на сенки върху клепачите. За някои жени нанасянето с четка е по-финно и леко, а други предпочитат върха на апликатора. Дунапренът не трябва да е нито много твърд, нито много мек, в противен случай нанасянето на сенките е неравномерно.

Както четките, така и апликаторите трябва да се мият от време на време със сапунена вода и след като сме ги подсушили с кърпа, ги оставяме да се сушат на открито.

Специалната острилка

Трябва да я има във всяка козметична чанта. В действителност само добре подострен молив може да нанесе прецизна линия. Има всякакви размери острилки за моливи с различна дебелина.

Пинсетата за епилиране

Изберете си пинсета с остър или заоблен връх, това е въпрос на предпочитание. По-важно е тя да отскубва косъма с корена му. Изпробвайте я преди да я купите, защото някои пинсети не отскубват от първия път по-тънките косъмчета.

Миглоизвивачката

Придава поглед на звезда, като извива миглите на горния клепач към челото. За предпочитане е да се използва моделът, чиито щипки са с подменяща се каучукова лента. Впрочем тази лента, предпазва причупването на миглите при извиването им.

Изкуствените мигли

Те могат да придадат голяма наситеност на погледа и да го трансформират напълно, като променят формата на окото. Също така, те помагат на жени, които в следствие на медицинско лечение  са изгубили миглите си. Когато са фиксирани със специално лепило, те издържат дълго време.

Съществуват различни видове изкуствени мигли. Някои са синтетични и могат да бъдат в изключително необикновенни форми, и екстравагантни цветове за представление, празник или карнавал. Тези от черен или от кафяв естествен косъм са по-естествени и могат да се използват в ежедневието. Те са поставени върху много фина нишка или пък на снопчета (наречени още „импланти”) и могат да се почистват и отново да се използват.

Гримьорският кът

Голяма част от жените се гримират на крак, след душ, в добре осветена или с оскъдно осветление баня.

Тези, които искат да се гримират набързо или прилежно могат да го направят при по-добри условия. Дневната светлина се променя от сутринта до вечерта. Напълно се различава от изкуствената светлина, която има свойството да  разсейва цветовете върху лицето. Следователно, гримираме се по различен начин през деня и през вечерта. На дневна светлина, грим направен при изкуствено осветление, може да е силен.

Светлината, било тя естествена или изкуствена, трябва равномерно да осветява цялото лице. Избягвайте да използвате осветление фокусирано в средата или над огледалото, защото тя не осветява равномерно лицето и може да  създаде неподходящи сенки (кръгове). В този случай, гримът може да стане несиметричен. За дневния грим, естествената светлина трябва да прониква през прозореца и да осветява огледалото, така че то да я  отразява цялата в лицето, което се намира срещу него и е с гръб към прозореца.

За да направите дневен грим на изкуствена светлина, ви е необходимо максимално интензивно осветление, което да наподобява дневната светлина. Някои институти и студиа пресъздават точно качествата на дневната светлина. За тази цел, можете да поставите върху всеки страничен ръб на огледалото светлинна рампа, състояща се от 4 крушки от 40W , както и да поставите 2 крушки със същата мощност в горната част на огледалото.

За вечерен грим е необходимо да намалите силата на осветлението на огледалото с помощта на регулатор. Страничните части на огледалото трябва да са подвижни, за да можете да се видите в профил и дори в гръб.

Увеличителното огледало е изключително необходимо, за да се видят някои детайли и за прицизна работа. Много бързо  става изключително необходимо за жените, които страдат от далекогледство.

Желателно е цветовете в гримьорския кът да са неутрални- по възможност светло сиво- за да не влияят на цветовете от грима.

Подредбата

Всички продукти и лекият инструментариум, трябва да са подредени на удобно, хладно, тъмно и защитено от прах място.  Прекрасни гримьорски  куфари с подвижни чекмеджета, ви позволяват да сортирате и подредите продуктите, така че да са ви лесно достъпни.

За да подредите моливите, четките и  лекият инструментариум, невероятно добра работа ще ви свърши мека козметична чанта с две прегради, тъй като тя добре съхранява този тип аксесоари и не заема много място. Работещите жени би трябвало да се снабдят със среден размер чантичка за грим, достатъчна да побере всички продукти, необходими за дневния макиаж и да се събира в дамската чанта.

За да не се отежнява излишно дамската чанта, е възможно да се предвиди  гримьорски несесер, който да остава на работното място. За спонтанните вечерни излизания е добре да се снабдите и с дегримьор, тоалетно мляко,  фон дьо тен и евентуално коректор. Така дамската ви чанта ще е лека, защото в нея ще има само червило и компактна пудра.