Новости

Пантерата на Картие се завръща победоносно

Пантерата е един от най-емблематичните символи, за бижутерийна къща Картие, а от основаването на компанията, през 1847 г., до днес, часовниците Картие са запазена марка за лукс, бижутерийно изкуство, традиция, майсторство и класа.

За първи път, величието на хищната котка, се появява през 1914 г., в акварелната живопис „Дамата с пантерата“, която Луи Картие поръчва на художника Жорж Барбие. Г-н Картие харесва пантерата, толкова много, че скоро, тя става  символ на марката. Още през същата година се ражда първият часовник-гривна с нейния образ, от платина, черен оникс, розово злато и диаманти. Дамата от живописта е Жан Тусен, наричана още “Пантерата”, близка приятелка на Луи, по онова време, която ще се превърне, по-късно, в творчески директор на Картие.

Шикозна, елегантна, грациозна, страстна или опитомена – пантерата е вековна движеща сила за Картие. През 1983 г. е представена, за първи път в колекцията „Пантерата на Картие“, която беше в продажба до 2000 г. След 17 години, тя се завръща, в обновена колекция от изискани часовници, в три варианта: павирана, лакирана или диамантена; два размера на часовниците: малък /22 мм в диаметър/ и среден /27 мм/; три разновидности на златото: жълто, розово, бяло.

Новият дизайн на часовника, отмерващ красивите моменти в живота, е абсолютно същият, както класическия: квадратна форма, винтове на кадража, римски цифри, стрелки преследващи минутите и часовете на истинско блаженство; а тънко лого Cartier, изписва цифрата Х- за да разпознавате оригинала от ментето. Единствено, конструкцията на верижката е нова.

Освен във възпроизводството на класическия часовник, пантерата присъства и в кралски вариант, презаредена с лукс и щастие. Кралската пантера е вдъхновена от прочутата брошка от сапфири, с формата на пантера, създадена през далечната 1949 г., за херцогинята на Уиндзор, изработена от диаманти и обградена от концентрични, диамантени кръгове.

Жизнерадостната пантера от висшата бижутерия е изработена от плътно подредени сапфири и диаманти, а петоъгълните сапфири, характерни за Картие, напомнят за петната по козината, за да отстояват своето превъзходство, върху основа от 18 каратово, бяло злато.

Картие са известни със своето плодородно производство на бижутерийни часовници. Днес, те представят 20 нови творения. Впечатляващ е часовникът „Проблясване“, изработен от 15 рубина от Мозамбик, с общо тегло от 24.93 карата, с дизайн на панделка. Огнената светкавица, която изстрелват скъпоценните камъни, се описва на френски, като “trait d’éclat”, от където идва и името на часовника.

Още една находка е пръстенът-часовник „Водна Палма“, от 18 каратово бяло злато и 32 овални изумруда от Замбия с общо тегло от 38,20 карата, инкрустирани измежду оникс, триъгълни диаманти и брилянти, напомнящи за зеленината на растението- познат мотив на Картие. Два големи диаманта ви показват часовете 6 и 12.

На финала, ви оставям да последвате пътешествието и одисеята на пантерата Cartier: