Истории, Красота

ELIZABETH ARDEN

Още през 1910 г. Елизабет Арден прави революция в живота на жените по цял свят. Тя е предприемач, истинска #girlboss, която изгражда сама своя бизнес от самото начало, в период когато бизнесдамите не само, че не са познати, но дори на тях се гледа противоречиво.

След повече от век феминизма на г-жа Арден се свързва с марка, която все още е начело с новаторски продукти, които дават доказателства, а не обещания.  Марка създадена от жена, за жени, която продължава да бъде единственият конгломерат за красота в света, ръководен от жена под надслов да мечтаете за невъзможното. Впечатляващо е какво може да постигне една жена само с малко амбиция.

Елизабет Арден, по рождение Флоранс Найтингейл Греъм се появява на бял свят през 1878 г., като легендарна новаторка и предприемач. От момичето във фермата в Онтарио, Канада до изобретяването на революционна козметика в Ню Йорк, г-жа Арден е първата по рода си жена. Като създава концепция за тотална красота и уелнес, тя превръща своите продукти в ненадмината дестинация дори за най-изисканите жени по света.

През 1910 г. Елизабет отваря първия си салон на Пето Авеню, емблематично място в Америка и икона на Ню Йорк. Тя позорно боядисва вратата в червено, така че „всички ще знаят, къде да ни намерят“. За да започне своя бизнес, Елизабет Арден взима назаем от своя брат 6000 долара, след като банките отказват да отпуснат пари на самотна жена. Връща заема само за шест месеца. Зад скандалната врата се разпростира тристаен луксозен салон за красота, предлагащ забележителни козметични процедури. Г-жа Арден сбъдва мечтата си да има свой собствен бизнес, преди да има право да гласува.

Като запалена суфражетка, Елизабет е привърженичка на движението за предоставяне на избирателни права на жените и се бори с дискриминацията им, като марширува в известния парад на Пето Авеню, през 1912 г. Подарява на суфражетките по едно червено червило, за да е в синхрон с техните униформи и то се превръща в символ срещу потисничеството на жените.

През 1920 г. към козметичното пространство г-жа Арден обособява и първото студио за упражнения, йога и фитнес, като част от нейната завършена система за абсолютна красота. Тя първа започва да предлага в Америка ружове, тонирани пудри, спирали и сенки за очи, след като се завръща от Париж през 1914 г. Подчертава значимостта на фитнеса, диетата, хидратацията, масажите и слънцезащитата 100 години преди тези тенденции да станат мейнстрийм.

Елизабет представя своя емблематичен Осем Часов Защитен Крем през 1930 г. Тя разработва мехлем за успокояване на коленете на своя кон и славно масажира краката му в продължение на 40 минути, след всяка тренировка. Подобна грижа по онова време се смятала за прекалена. Една легенда разказва, че докато посещавал конюшната й в Кентъки, младият син на нейн клиент пада и ожулва коляното си. „Конският мехлем“ е нанесен върху раната, а след 8 часа кожата е заздравяла. Продуктът запазва своето име и ефективност и до днес.

През 1933 г. г-жа Арден създава първата, седмична, радио програма, за да възпитава слушателките в „Пътят към красотата“. Бързо се превръща в първият инфлуенсър по красота и въвежда уроци по разкрасяване.

Година по-късно, тя разкрива концепцията за СПА дестинация в Америка, като открива СПА центъра Мейн Шанс, в близост до връх Върнън в Мейн. Уникално място, в което клиентите могат да бъдат изцяло погълнати от себе си, егоистично и неапологично. Концепцията свързва вътрешното здраве с външната красота. Клиентите плащат между 250 и 500 долара (значителни средства по онова време) на седмица, за да бъдат поглезени и ръководени във фитнеса и диетата. Освен на вкусната храна от фермата, гостите се наслаждавали и на конна езда, йога, рехабилитация.

През 1935 г. империята се разраства с представянето на нов аромат- Blue Grass. Несъмнено едно от най-личните й творения. Името е почит към конните й конюшни с дивата синя трева на Лексингтън, Кентъки. Ароматът бързо се превръща в бестселър и е популярен и до днес.

Американската актриса Мерилин Монро (1926 – 1962) пред салона на Елизабет Арден в Ню Йорк, март 1955 г. (Снимка: Ed Feingersh/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Успехът на Елизабет Арден процъфтява през златния век на киното. Нейната близка връзка с известни личности и актриси и отваря прозорец към филмовата индустрия. Тя първа показва козметична реклама в киносалоните. През 1939 г. предлага на дамите комплект за домашно СПА заедно с музикалната плоча „Звукът на красотата с Елизабет Арден“.

За да подкрепи жените във въоръжените сили по време на Втората световна война г-жа Арден създава нов нюанс в грима, наречен “Montezuma Red”. С него разработва червило, лак за нокти и руж, които перфектно прилягат на военните униформи на жените. Освен това, тя възлага на своите химици да създадат крем, който да помага за лечението на жертви с изгаряния от битките. По време на войната, тя обикаля болниците и най-вече детските отделения.

Броят на списание Time от 6-ти май 1946 г. се появява с изображението на г-жа Арден на корицата. Тя е първата бизнесдама и втората жена, която е представяна. Знаменито заявява: „Има само една друга Елизабет и тя е кралицата“, позовавайки се на предшестващата я жена, с която тя споделя първото име: Н.Пр. Елизабет II.

През 1947 г. чистокръвният и любим кон Jet Pilot печели дербито в Кентъки. От този ден, Елизабет завладява мъжкия свят, превръща се в първата жена с печеливш кон.

Кралица в маркетинга и несравним гений, г-жа Арден решава да комбинира лукса с пищността. Така всеки притежател на розов, дизайнерски Крайслер от 1960 г.  го получава с козметичен несесер със задължителните продукти за всяка изискана дама.

Две години по-късно, следвайки своята максима: „Първородното право на всяка жена е да бъде красива!“, тя наема Оскар де ла Рента (млад доминикански дизайнер) да проектира едноимeнната колекция Haute Couture, която продава в студиото The Red Door на Пето Авеню.  

През 1977 г. Елизабет Арден е посмъртно въведена в Бизнес Залата на Славата на САЩ; 3 години след основаването й и 11 години след като тя почива. В годината на нейната смърт, световната й империя за красота е оценена на приблизително 60 милиона долара годишно.