Новости

Ma Madeleine- дигитален, олфактивен комплект за възвръщане на обонянието

За хората, които в сблъсък с Covid са загубили обонянието си. За тези, които не са го открили напълно, Givaudan и агенция onepoint представят новаторско устройство за обонятелна рехабилитация.

Мадлен се ражда след срещата между дизайнера Самюел Берние от агенцията onepoint и Калис Бекер- известен нос и директор на парфюмерийното училище Givaudan.

Самюел Берние се свърза с нея, защото нейн роднина бе засегнат от загуба на миризма поради продължителен Covid.

„Решихме да действаме. Въпреки това смятахме, че проектирането на такъв комплект също изисква участието и експертизата на учени, специалисти по обоняние и лекари. “- казва Калис Бекер.

Обединяват усилията си с изследователи от Университета на Лазурния бряг и лекари от Университетския Болничен център в Ница.

Дванадесет специфични ухания са избрани и свързани с уеб приложение. Флаконите са 3D отпечатани от рециклируеми бутилки за вода. Мадлен е в процес на клинични изпитвания, резултатите от които ще станат известни следващата година.

Според научно проучване 30% от хората, които са били засегнати от Covid-19, все още страдат, година по-късно от промяна на миризмата и вкуса, която далеч не е незначителна. За д-р Клеър Вандерстийн- УНГ хирург в Университетската болница в Ница, загубата на обоняние е „един от най-разочароващите белези“ на Covid.

„Мирисът връща смисъла си!“- е мотото на Мадлен!