Аромати

Rahat Loukoum

Когато изборът е голям, той ще бъде труден! Търсих го дълго време, години. Намерих го, него – ПАРФЮМЪТ. Моят парфюм! Онзи, с когото мога да се подпиша, защото именно той е моя почерк. Индивидуален и отличителен – с характер. Чакаше ме под арките на една от най-красивите градини в Париж. “Le Palais Royal е страхотен квартал, всички млади девойки от там, чакат своя сватбен армаган… „ – пееха някога малките момиченца.

palais-royal-paris-1stВ този квартал, хората обожават да се разхождат в приказната градина между дългите и леко мистериозни галерии, чиито заоблени сводове се разкриват измежду дърветата и нацъфтелите лехи. Човек се чувства далеч, много далеч от градската суматоха и оживление. С малко повече въображение, докато се разхождате, най-вероятно все още, ще можете да се срещнете с Контета и Кокетки, който се натискат, както по времето на Директорията. Озоваваш се на място, чийто таен адрес му прибавя още повече очарование.
Там магьосникът на парфюмите, е създал изискан будоар: стени, обагрени в бледо лилавите нюанси на разцъфнала глициния, таван, осеян в звезди, като обков на луксозно бижу. Но тук камъните са заменени с флакони, които пазят редки аромати.

Истински красиви флакони (гравирани с вашето име или инициали, ако пожелаете) пазят своите ароматни богатства. Техните имена и полъх ви отнасят пред уханните порти на въображението. Един след друг, те разкриват вълнуващи усещания и емоции. Като изтънчено бягство във времето откривам цялата магия на Ориента в стъклен флакон с етикет на лакомство.

SPRSЛакомство, което познаваме от нашето детство, специалитет от арабския свят, невероятна сладост и аромат изпълват вкусовите ми рецептори и ме пренасят назад във времето. Отварят се портите на халифския дворец, в който Шехерезада продължава да разказва увлекателни истории. Изникват ориенталските дюкяни, богато обсипани с пъстроцветни халви, баклави и хиляди видове рахат локум. Това е началното впечатление, което ми доставя. Започва с интензивен и леко натрапчив двубой между свеж бадем и сочна череша. Марципанено усещане. Сладко нагарча, без да се натрапва.
Не е нахален, а е топъл, като воал, обгръща те и те кара да вибрираш с нова енергия, интензитет и честота. Не се натрапва, а те допълва. Не оставя шлейф, а е красив аксесоар. Пази тайните ти, за да ги сподели само с хората, които допускаш близо до себе си. Понякога се крие зад теб, като малко дете, което прави „дзак” на околните минувачи. Държи ме в напрежение и очакване – Кой ще победи? Свежестта на бадема или сладостта на черешата? Не обичам сладки аромати. В тази битка обаче, няма победители и победени, защото водещите нотки сливат своята енергия, за да въздействат още по-очарователно, за да балансират усещането между сладко и горчиво.

rl_sl_1Жадувам, въпреки ароматния бадемов ликьор и черешовото бренди, който изпълва сетивата ми. Жадувам да разбера продължението на ароматната история. Помирисвам го отново след около час, за да се уверя в баланса и усещам бек вокалите. Бял липов мед, хелиотроп, еликсир от боб тонка, турска роза, ванилия и мускус започват да пригласят, за да омекотят аромата и да му прибавят почерк. Главозамайваща песен, която ви кара да релаксирате. Истински евъргрийн, пристрастява ви, но не може да ви омръзне. Всеки път го намирате за различен.
Финален синтез: Парфюм, който гали небцето. Олфактивна сладост, която е тактилна, като възстановяване на спомена за малките бурканчета с бадемов клей. Определено апетитен парфюм, който, едва ли не, можеш да изядеш. Истинско угощение!