Аромати

Veilleur de nuit / Collection d`or 2016


veilleur_de_nuitПрелюдието:
Парфюмът от златната колекция на г-н Лютенс за 2016-та година носи името Veilleur de Nuit.
Той е от семейството на Ориенталските парфюми с теменужено – синя течност и се асоциира с нощта,  мистерията, тайната. От името на аромата, подразбираме за персона, която бди в нощта, може би в очакване на нещо да се случи. В очакване съм и аз, без да губя време, потапям блотер във флакона.
Първо усещане:
Моментално долавям аромат на шоколад. Нагарчащ шоколад, черен, по-скоро ликьорен обаче. Шоколад с повечко какао, дори се замисляте, дали не е с цели какаови зърна, но действа пристрастяващо. Та има ли някой, който да не обича шоколад?! А тук сте пред витрината на магазинчето на старата шоколадова фабрика, изобилстваща от шоколадово – какаови ароматни изкушения. Прекрасната новина, е че може би за първи път, няма да ви се налага да внимавате с шоколада, защото този, не е калоричен, в същото време превъзходно ухание, което ни носи усещане за щастие и сладост от живота.
Констатирам, че това което ми харесва е деликатният баланс между пудрено какао и земен аромат на ветивер.
Второ дихание:
След 30 минути, помирисвам отново. Шоколадовото усещане продължава да ме следва, но този път с намалена сладост, почти липсва, абсолютно черен шоколад. Все още течен, защото е току що приготвен. Свеж, силно ароматен, но не ми позволява да помириша сърцевината на парфюма, защото уханието е интензивно. Оставям го за три дни…
Пулсът на сърцето:
…Завръщам се след три дни, отново към блотера. Помирисвам, като очаквам да проверя и трайността. Ароматът  се е развил, но продължава да е интензивен. Това говори за завидна дълготрайност. Ясно се долавя сърцевината на парфюма. Пудреното какао почти не се усеща. Черният шоколад- също! Телепортирали сте се на друго място- истинска мистерия. Сега уханието е анималистично, топло и чувствено. Ветиверът хармонизира с аромат на кожа, скъпа кожа, чифт кожени луксозни ръкавици. Не оставя шлейф, защото е вашия съучастник в нощта, който ви познава, но пази тайните ви!

Финален синтез:  Veilleur de Nuit е луксозен, първокласен парфюм, същевременно произведение на изкуството. Многопластова творба. Г-н Лютенс, я определя, като “ухание с животински нотки и чувствена глава”.