Аромати

Tubéreuse criminelle

tubereusecriminelle_packshot_bd

Serge Lutens

Познаваме се от доста време. Той е мой съучастник. Абсолютно криминален. С характер. Парфюм, който не може да бъде объркан, дори в тъмата на нощта, поради своя криминален характер. Изключителна находка, която не е просто, ухание в бутилка, а интригуваща история. Историята на една тубероза в стил Бодлер. За да я помиришите, трябва да се подготвите. Все пак това са цветята на злото, дори криминални! Всички сетива да са нащрек.
Запознаване с престъпника:
Какво ли ще се случи? Напоявам блотер и търпеливо затварям флакона. Скъсявам дистанцията между мен и блотера постепенно, защото това не е аромат, който можете да помиришите веднага. Той  е уханна вихрушка, която първо трябва да предусетите. Улавям първи нотки, между ментолов сироп за кашлица и медицински кабинет. Доближавам блотера и помирисвам. Стираксово ухание. Нафталин. Прогонва моментално, криминалните прояви и ви кара да го отмирисвате отново и отново. Търпеливо ще изчакам, за да се развие действието, в очакване на развръзката. Надушвам драма, страст, любов или всичко това заедно, във флакон с кехлибарена течност.
В сърцевината:
След час и първоначалното шамаросване от фанфарите на стиракса, усещам акорд и милувка на цветните нотки на ароматен зюмбюл. Но те са само част от китното ухание във вазата. Млечно бели цветя, напомнящи за светла кожа, разцъфтяват в нощта, за да бъдат вашия съучастник. Жасмин, тубероза, портокалов цвят. Сладостта е абсолютно обуздана от индийско орехче. Туберозата е в главната роля. Забележителна, наркотична, криминална. Може би една от най-добрите, които съм мирисал. Тя е под прожектора на светлините. Сияйна и искряща, в пълния си блясък и с интензивно ухание. Моментално ви принася в топла, влажна нощ. Главозамайваща. Като дервишки танц. Помирисваш я, и танцът те завихря в центробежна сила.  Дори не говорим за танц, а за форма на медитация, в която освобождаваш духа и тялото, за да се довериш единствено на аромата. Не отлепям нос от блотера, за да не прекъсна вихъра, и усещам топлото пригласяне на ванилия и мускус-  уют, анималистичност и комфорт.
Финален синтез:
Абсолютно балансирано и дълготрайно ухание. Уникална тубероза- истински шедьовър! За нея г-н Лютенс споделя: „Бодлер беше прав. Нека върнем цветята, обратно, на злото.“ „нейните натъртени венчелистчета са в меки тонове, избледняващи от мъртвешко лилаво до здрачаваща се сепия, като сянката на нов, тъмен кръг.“
Не е разбираем от всеки! Но със сигурност е парфюмът, за хората с достатъчно изискан стил.