Вкусове, Истории, Новости, Пътешествия

SANTI TAURA

АЛХИМИКЪТ НА МАЙОРКИНСКАТА КУХНЯ

 

Шеф Санти Таура Пол познава до съвършенство изкуството на изисканата кулинария и сътворението на вкусове галещи небцето и докосващи душата. Той е не просто шеф готвач, а магьосник в кухнята, в която с изключителна гениалност най-обикновени продукти от майката природа са се превърнали в шедьоври на кулинарното изкуство. Неговата страст да пресъздава автентични майоркински блюда пулсира във вените му, тя е част от неговото ДНК. Зодия лъв, той е роден на 14 август 1976 г. и израства в малката община в района на Raiguer- Lloseta в Майорка.

Започва професионалното си обучение на 14 годишна възраст в института Junípero Serra в Палма де Майорка, където научава тайните в професионалното готвене. Натрупва изключителен опит за ресторантьорския бизнес малко по-късно, когато започва да работи за многообразни хотели и ресторанти на острова. Едва на 27 години той има ясна концепция за перфектна храна, обслужване, представяне, атмосфера и решава да отвори своя първи ресторант през месец юни на 2003 г.

Ресторантът SANTI TAURA показва, че гастрономията на един остров е идеален пример за приспособяването към околната среда, макар че кухнята на Майорка не се корени само в продукта и земята, а е и културна кухня- тясно свързана с историята.

„Много култури кацнаха на нашия остров, оставяйки своите гастрономически следи. Помним кухнята на нашите предци от Римската империя, през Средновековието, от арабските готварски книги, от християнските и еврейски рецепти, до днес.“– ни уверяват от ресторанта

 

След 13 години, през февруари на 2016 г., Шеф Таура надгражда идеята за изключително, кулинарно място с ресторанта DINS, в който откривате концепцията „ресторант в ресторанта”. Тук се готви историята на Майорка, без да се пренебрегва нито един от околните, сестрински острови. Тук се представя собствена готварска книга, в която както сезонните продукти, така и паметта даряват с нов живот рецептите.   #cuinamhistoria

„В DINS Santi Taura, ние предлагаме гастрономично пътешествие през нашата история, обичай, рецепти и продукти, като се съобразяваме със сезона. Искаме да преоткриеш и да си спомняш за майоркинската кухня от съвременна гледна точка, без да забравяш за нашето минало и корени, но да живееш сега…“

Озовавам се на улица „Хуан Карл“ № 48 в Lloseta, Майорка и нямам търпение да ви потопя в обстановката със следващото видео:

Бързам да ви предупредя, че без предварителна резервация няма да можете да се насладите на виртуозната, кулинарна вечер. Можете да използвате он-лайн формата или WHATSAPP и телефон: (+34) 656 73 82 14

Усмихнат управител на салона ви посреща в квадратното антре, за да ви поведе през кухнята, в която магьосници готвачи, обучени лично от шефа, сътворяват автентични, майоркински вкусотии. Рецептурниците пазят тайните за уханни блюда с разнообразни съставки събрани от целия остров. Изведнъж младите творци спират да работят, за да ви поздравят с усмивка, приветстват ви учтиво и ви изпращат с поглед към различните салони и зали на ресторанта. Попадам в зала с приглушена светлина, загатваща за мистериозна вечер. Цилиндрични лампиони проектират  светлинно петно върху масите, а лавандулови снопчета са закачени до тях, за да приканват сетивата към релакс и спокойствие. Музиката едва се долавя, радваща се по испански на живота. Управителят посочва маса и ви подканя любезно да се настаните удобно в очакване на върховно изживяване. Усещате, че не сте в ресторант, а на място, на което ще споделите прекрасно време и емоции с любими за вас хора.

Можете да избирате както всяка вечер между 2 менюта /рибно и месно/, в които ще пробвате няколко апатейзера, основно ястие и десерт, докато допълвате удоволствието на вкусовите рецептори с майоркински вина подбрани от сомелиера за вас, според личните ви предпочитания. На всеки 15 дни, менюто се променя и предлаганите ястия са от ново измерение. Всяка вечеря е уникална сама по себе си. Единственото нещо, което е константа е майоркинският вкус за домашно приготвена храна и топло отношение!

На излизане отново преминавате през кухнята, готвачите отново ви посрещат с усмивка, но и с любопитство в погледите. Очакват да разберат дали са се справили с предизвикателството за вечерта. Дали вечерята е задоволила сетивата, и е успяла да докосне и душата ви?! Усмихвам се блажено и кимвам, за да ги уверя, че тези вкусове не могат да се забравят, нито моментите на споделено време с любими хора!

С нетърпение очаквам появата на ресторанта и в Палма Де Майорка. На 30-ти юни Ресторант Санти Таура ще затвори, за да се премести в Палма, в хотел El Llorenç Parc de la Mar, за да отвори врати отново на 15-ти юли в концепция DINS Santi Taura, където кулинарната история на Санти Таура ще се изпълни с ново съдържание.