Вкусове

Sgroppino

За разлика от обонянието, което може да различава голям брой ухания, вкусовите рецептори разграничават ограничен брой вкусове. Но и в двата случая има аромати и вкусове, които преминават през нас и други, които запомняме завинаги. Представям ви два вкуса, които няма шанс да забравите!

Сгропино е венецианско, алкохолно питие. В България почти не се предлага, но италианският майстор на сладоледите Лука Гoбо, приветливо се усмихва от столичния Street Bar&Co. на всеизвестния булевард “Витоша”, където се намира и царството на италианския сладолед Atelier del Gelato. Той разкрива семплата, но фантастична, особено за лятото, тайна в приготвянето на сладоледено сгропино: “Два са ключовите елементи: перфектният баланс между вкусовете на лимон и водка, както и гладката и хомогенна консистенция.” След като разбива с блендер лимонов сладолед с водка, той надгражда емулсията, като я разбива ръчно, докато я направи гладка като коприна. Това е базата на коктейла, която може да се консумира директно, но ако искате да се пренесете във венецианската версия ще трябва да добавите пенливо вино.

Sgroppino

“Балансът в съставките” или “рецептата на Лука”:

1 топка сладолед, комбинация от лимонов, ментов и с джинджифил

22.5 мл. водка /препоръката е да изберете Stolichnaya/

Време е да си кажете “Наздраве!” или да добавите просеко- вие решавате.

Освежаващата напитка все още не е включена в менюто на бара, но може да се приготви при запитване. В менюто ще откриете безалкохолен, сладоледов еликсир за вкуса и душата:

Affogato al caffè

Рецептата е също семпла, но вкусът е запомнящ се:

1 топка сметанов сладолед

1 еспресо

какао на прах и една идея топинг кафе

Смесете топлото еспресо със студения сладолед с помощта на вафлената кора, с която го сервират и отпийте. Плътният вкус на кафето е отчетлив, но толкова добре балансиран от сметановия сладолед, че усещате нотки на карамел. Но всъщност, това е илюзорно- няма карамел. Вкус, който напомня на Бейлис, но много по-изчистен, поради липсата на алкохол. Вкус, който запомняте, който носи усещане за успешен ден!