Аромати

N 5

“Искам да създам аромат, който да се откроява над всички останали, такъв, какъвто не е имало преди, аромат за жени, ухаещ на жена.”

Габриел Шанел

С течение на времето, №5 се откроява все повече и повече. Завладяващ и магнетичен, той привлича и дух и нюх. Създаден от Габриел Шанел през 1921 г., той е въплъщение на съвременната чувственост, в рамката на елегантна и минималистична ароматна формула. №5 е плод на дързостта на един дизайнер и мечтата на един парфюмерист. Това е резултатът от срещата на една жена и един мъж- и двамата на върха на своя успех…

“Истинският успех е фатален!” Габриел Шанел

№5 е за авангардната жена, аромат, ухаещ на жена. През 1921 г., този аромат е първият- абстрактен- цветен букет. Аромат, който е толкова оригинален, че може да носи семпло име- просто едно число… Тя избира петата проба от всички варианти, №5.

Тя го облече в уникални одежди: семпла бутилка, с изчистени линии, в бяла кутия, с черен надпис. Графичен дизайн в унисон с нейния стил. През 1924 г., тя намира съдружници за компанията и така Les Parfums Chanel отваря света с №5.

През същата година, Ернест Бо- парфюмеристът създал ароматните варианти за №5, оглавява лабораторията CHANEL. Той е роден в Москва през 1881 г. и израства в Санкт Петербург. Прави ексклузивни аромати за царското семейство. След болшевишката революция се премества в Ла Бока, близо до Грас, Франция. Там, в сърцето на френската парфюмерия открива нови съставки и синтетични продукти, които го впечатляват изключително много. Алдехиди в комбинация с жасмин и майска роза са в основата на №5.

След парфюма, който създава през 1921 г., Ернест Бо създава и формулата на тоалетната вода през 1924 г. Умира през 1961 г.

Негов последовател в CHANEL е Анри Робер, роден в Грас. Той продължава професионалната линия при създаването на аромати, като работи в тясно сътрудничество с Габриел Шанел. Вдъхновен от невероятния дух и присъствието на Госпожицата, той предава това изключително наследство на Жак Полж, който влиза в компанията през 1978 г., а днес  създателят на ароматите на марката е носът Оливие Полж. През 1986 г. Жак Полж създава ароматната формула на парфюмната вода, като й придава перфектна и луксозна семплост.

От Ернест Бо до Оливие Полж, суровините в парфюмерия CHANEL се добиват по еднакъв начин, за да се гарантира магията на №5. Цветята имат точно определена сезонност- иланг-иланг от Коморите- през април, розите- през май, а жасминът от Грас- през септември. Всички обвити в облак от ванилия и подчертани от ветивер. Като истински художник, той избира съставки от цял свят, според тяхната сезонност, така че да получи точно определен аромат. Майската роза, жасминът и ирисът от Грас са защитени цветя от CHANEL, със собствени плантации, което гарантира качеството и допринася за запазването на сорта.

№5 е дързост и страст. Мистерия и каризма. Дава на жените онова, което нямат. Създава истински “ритуал на женствеността”, предаден от Габриел Шанел във времето. През 1937 г. тя не се поколеба и позира за №5 пред обектива на известния фотограф Колар, в своя апартамент в хотел Риц в Париж. Мерилин Монро  ще бъде откровена, като спонтанно ще каже, че си ляга “само с няколко капки №5” и ще бъде последвана от най-големите красавици в света: Сузи Паркър, Али Макгроу, Лорън Хътън, Кандис Берген, Катрин Деньов, Карол Буке, Естела Уорън, Никол Кидман…

Едни от най-великите имена във фотографията са запечатали перфектната хармония между жените и легендарния аромат: Хелмут Нютън, Ричард Аведон, Ървин Пен, Даниел Жуано, Патрик Демаршелие, Ридли Скот, Жан-Пол Гуд, Люк Бесон и Баз Лурман. За №5 няма време и граници. От 1959 г., флаконът е част от постоянната експозиция в Метрополитън, Ню Йорк.

“Модата се движи, а стилът остава!”– казва Габриел Шанел, а Жак Полж ще я допълни: “№5 е Изтокът и Западът. Той е слънцето и луната. №5 е завинаги жив.”