Аромати, Истории

CHRISTIAN DIOR

Раждането на Новата визия /1905-1957/

Кристиан Диор

„Искам да основа малка, дискретна, модна къща за грижливо подбрана селекция от истински елегантни жени…“

С тези думи, Кристиан Диор на 41 години, убеждава великия текстилен магнат Марсел Бусак да го финансира за изграждането на собствен моден бизнес. На 12-ти февруари 1947 г. в Париж, зъзнещ в температури под минуса, представя своята първа колекция в салона на Авеню Монтен. Гостите се запознали с 90 дизайна, групирани в 2 теми: „Huit“ /Осем- символ на безкрайността/- отличаваща се с пристегнати талии, обли рамена и заоблен ханш; и „Corolles“ /Цветна форма/- дълбоки деколтета и поли до глезена. Парад на модели в безкрайни материи, триумфирал на модния подиум.

Диор, списание Тайм 1947 г.

Тъй като Франция, навлиза в след военен разцвет и модернизмът на 50-те се появява на хоризонта, Диор възобновява модата в обаятелен стил. Революцията, която поема е основана на традицията- формите напомнят за класика,  но той им придава нови извивки и ексцентричност. Неговата слава бързо се разнася из Париж, а той е представен на корицата на списание Тайм. Огромна, журналистическа кампания била организирана, но най-значимото определение е на Кармел Сноул- главен редактор на Harper`s Bazaar: „Това е революция, скъпи Кристиан, твойте дрехи имат толкова нов силует…“

Новата визия, 12 фeвруари 1947 г.

С „Новата визия“ се ражда легенда, а с това и най-великата, модна империя в света. След повече от 40 години, Диор не е начинаещ в бизнеса. Роден в семейството на богати индустриалци в Гранвил, Нормандия през 21-ви януари 1905 г., учи политически науки. Междувременно, подхранва, някакъв вътрешен инстинкт за творчество, срещайки се с  художника и декоратор Кристиан Берар, музиканта Анри Суге, писателя Пиер Гаксот и знаметия Жан Кокто, като и четиримата, ще останат във времето, най-близките му приятели. През 1928 г. в Монмартр, той открива галерия, в която представя работата на влиятелни творци, като Пикасо, Дали и Фернан Леже, но колапса на стоковата борса през 1929 г., съсипва финансово, неговото семейство и Диор е принуден да затвори галерията. Тогава започва да изучава техниките на модния дизайн и много скоро започва да се издържа посредством своите илюстрации за чуждестранни печатни издания. Част от тях познаваме и от френското издание Фигаро. През 1939 г. е мобилизиран, а след войната се премества при сестра си Катрин, в южна Франция. Тя се занимава със земеделие, а той грижливо й помага, особено с отглеждането на Роза Сентифолия, която продават на парфюмерийните фабрики в Грас. Забелязан е от Люсиен Люлонг- един от най-известните дизайнери на времето, който го връща обратно в Париж, като негов главен дизайнер.

Диор започва да се наслаждава на новото си призвание, докато много скоро, разделя времето си между работа, приятели и завиден живот, включващ добра храна, изящно изкуство и уикенди из страната. Така си осигурява комфортен и необезпокояван живот и е чест представител на международната, обществена сцена, почитан от едни и критикуван от други, както всички велики визионери. В Америка, Нейман Маркус награждава младия, моден дизайнер с еквивалента на Оскарите, в модната индустрия. Познат, като „мъжът, който показва женските крака…“ успява да впечатли, дори най-консервативните си връстници, които скоро започват да го имитират. Диор става символ на лукса и изоставената елегантност, така утвърждава Париж, за пореден път, в дом на красивата рокля.

Скоро, след своето шоу в Париж, заминава за Ню Йорк, за да отвори собствен магазин на Пето Авеню. За по-малко от 5 години, неговият бизнес нюх му позволява да създаде истинска империя, чиято структура ще бъде присвоявана и копирана от много други, велики модни къщи.

Този успех, не би могъл да бъде абсолютен, без парфюмерията. През 1947 г. с представянето на новата колекция, той лансира и своя първи дамски аромат Miss Dior. Повече от 4 литра са изпръскани по време на дефилето, а авеню Монтен вибрира с нотките на новата женствена визия. Модна къща Christian Dior се ражда. За директор е избран Серж Хефтлер Луиш- приятел, още от детските години на дизайнера. Първото творение подчертава приятелството между двамата мъже. „Идеите на Серж са сходни с моите…“, заявява Диор. „… ние работим заедно от четири години, експериментираме, като алхимиците, в търсене на философския камък.“ Резултатът е именно- Miss Dior. Приказно шипрово ухание в абсолютна хармония с New Look. „Създадох този парфюм, за да обгръща всяка жена, с копнежа, да види есенцията на моите дрехи, излизащи от бутилката.“ – споделя Диор. През същата година се появява и лимитирано издание- едва 200 флакона, но кристални, произведени от Бакара за Miss Dior.

Диор вярва, че всеки парфюм трябва да изразява духа на епохата, да отразява желанията и настроенията на своето време, докато стои встрани от промените в модата. Diorama /1949/, Eau Fraîche /1953/, Diorissimo /1956/ и Diorling /1963/ заживяват с този идеал.

През 1966 г. Диор отново привлича вниманието със своя първи аромат за мъже – Eau Sauvage, създаден от парфюмериста Едмон Рудницка. Парфюмът се превръща във вечна класика. Записан е в историята на парфюмерията, като повратна точка в мъжката парфюмерия, защото за първи път са използвани нотките на хедион- синтетичен жасмин. Аромат, който олицетворява бунтарския дух на епохата и става любим на младото поколение.

Следват ароматите Diorella /1972/, Dioressence /1979/, Jules /1980/, Eau Sauvage Extrême /1984/.

Диор създава бъдещ ,творчески, успешен удар през 1985 г., с представянето на Poison. Възприет от едни, като „терористичен“ парфюм , а от други, като незабравим. Poison  се радва на огромен успех и е отличен, като един от най-емблематичните парфюми на 80-те. В бутилка с форма на ябълка, остава и до днес символ на вечната съблазън и изкушение. Следва и създаването на Fahrenheit /1988/, а за мъже и жени- Dune /1991/ с намек за море, и Tendre Poison /1994/ по-леко ухание, спрямо „първородната сестра“. Нежната страна на “отровата”. През 1998 г. Диор хипнотизира, както мъжете, така и жените с дамския парфюм Hypnotic Poison, щедро разкриващ апетитните нотки на съблазнителна ванилия /15%/.

Диор почива през 1957 г., само 10 години след световния успех на легенда, във висшата мода. Шокиращата вълна, която създава във френския, моден свят и луксозната индустрия продължава да вълнува новите поколения.