Аромати, Истории

GUERLAIN

Династия от парфюмеристи

Пиер-Франсоа-Паскал Герлен

Пиер-Франсоа-Паскал Герлен e един от първите френски парфюмеристи, създател на изкуството на персонализираното изработване на парфюми и автор на личната тоалетна вода на писателя Оноре Дьо Балзак.

Роден е през 1798 г. в Абвил, град в Северна Франция, тогава част от Пикардия, син на занаятчия. Дължи кариерата и успеха си вероятно на тежкия характер на своя баща и на жестокия факт, че е изгонен от вкъщи. Това го води в Англия, където заминава да учи химия. През 1828 г. се завръща в Париж и започва работа като специалист производител на винегрет. Съвсем скоро отваря свой собствен магазин за британски стоки, които в онези времена са възприемани, като синоним на качество. Магазинът се намира на партера на днешния хотел Мурис на улица „Риволи“ №42 във френската столица и освен че се превръща в любимо място на британските туристи, той е и идеалната възможност за Пиер-Франсоа-Паскал да бъде в крак с модните тенденции. Не след дълго Герлен продава и внесените от Англия лосиони, кремове за грижа за кожата, пудри, ружове и течни червила, но започва да създава и собствени смеси. Прави балсам за подхранване на гърдите на кърмачките, боброва мас, ориенталска пудра за лакиране на ноктите, избелващ крем за лице и различни аромати. Границите между талантите му на производител на винегрет, фармацевт, химик и парфюмерист са неразграничими.

В модното общество на Париж Герлен налага името си като производител на парфюми. “Славата е ефимерна, реномето – завинаги”– гласи девизът на марката. Нейният създател гради репутацията благодарение на умението да се вслушва в своите клиенти и на перфектното майсторство, с което борави с наличните суровини. И това се случва във време, в което стриктните обществени норми не допускат никакви новаторства при създаването на парфюмите в името на следването на принципа на тогавашната елегантност.

Eau de Cologne Impériale

Тя налага носните кърпи, ветрилата и ризите да бъдат ароматизирани с оскъдно количество цветна тоалетна вода, а порядъчното ухание на  средната класа изисква тялото да не мирише на изкуствени аромати.

През 1840 г. Къщата Герлен се премества в най-модерната част на Париж, на Рю ду ла Пе №15. Там сред клиентите на марката се нареждат кралицата на Белгия и принцът на Уелс. Хора от цяла Европа идват специално за да си купят парфюм от най-шикозния и скъп производител в града, а благосклонният прием на Герлен във висшите ешелони на обществото се затвърждава, след като уханието Eau de Cologne Impériale, създадено за императрица Йожени, му спечелва честта да бъде кралски парфюмерист на Наполеон III.

След смъртта на Пиер-Франсоа-Паскал през 1864 г., двете му длъжности на парфюмерист и управител се поделят между двамата му сина- Еме и Габриел. Първородният Еме поема предизвикателството да създава нови парфюми. И в края на XIX век той развихря таланта си и с новите си ухания Fleur d`Italie /1884/, Skiné /1885/ и Rococo /1887/ започва да пише история.

Jicky

Парфюмът му Jicky /1889/, вдъхновен от спомена за срещата му с млада англичанка, придвижва парфюмерията към нова модерна ера, отвъд имитацията на природни аромати и ухания от цветни букети. Jicky  е първият парфюм, в който се използват синтетични ухания на кумарин, ванилин и линалол, но тайната му е в добавянето на деликатно ухание от малкото диво животинче цибетката, към които се присъединяват естествените ухания на лавандула и бергамот.

Успехът се затвърждава с времето. Следват Excellence през 1890 г., Belle-France през 1892 г. и Cipricime през 1894 г. През 1985 г. обученият от Еме негов племенник Жак, /с галено име Жики/, който го е наследил създава Jardin de Mon Cure, а през следващите години, редовно представя нови аромати. Под ръководството на Жак, каталогът на Герлен се разширява с два до три нови продукта, всяка година.

Voilà Pourquoi J`Aimais Rosine

В компанията се създават творчески отдели, които разработват флакони, етикети и графичен дизайн в хармония с характера на всеки парфюм. Това си проличава в невероятния букет от бегонии, около пулверизатора на Voilà Pourquoi J`Aimais Rosine през 1900 г., във фасетния флакон с формата на костенурка на Champs-Elysées, произведен от Бакара през 1904 г. През 1906 г. се появява Après L`Ondée с носталгична, цветна бленда на виолетки и цвят от глог. L`Heure Bleue от 1912 г. е друг, успешен парфюм отговорил на вкуса на времето и превърнал се в класика- живителни, връхни нотки на българска роза, ирис и хелиотроп отстъпват пред омайните и нощни нотки на ванилия, жасмин и мускус в сърцевината.

От 1914 г. до днес, №68 на престижния булевард Шанз Елизе приютява Герлен. Заповядайте на виртуална обиколка из това уханно и историческо място:

 

Mitsouko

Изграден около плодово-шипрова бленда, разказваща за ориенталски мит за чувственост и разум, Mitsouko е създаден през 1919 г., с достойно име, произлизащо от японски, със значение „мистерия“. Shalimar /1925/ произлиза от същия ориенталски свят на сладки изкушения, но нотките на ванилия, франкинценс и балсами, създават още по-чувствено и топло присъствие. През 1933 г., Жак Герлен създава друга изключителна композиция с Vol de Nuit- парфюм с доминиращи зелени и дървесни нотки, балансирани от ванилия и ирис. Вдъхновен от Елен Буше, известен пилот за времето си, парфюмът е за активната жена, която може да преуспее в света на мъжете, без да загуби частица от своята женственост. От 1956 г., внукът на Жак, а именно Жан-Пол е отговорен за създаването на парфюми Герлен. Той разкрива формулата за избор на парфюм, като често повтаря: “За да разбереш дали един парфюм е твоят, трябва да преспиш с него, поне една нощ!”  Сътворява първия, ориенталски парфюм за мъже- Habit Rouge, през 1965 г. Хармония от цитрусови, свежи нотки във върха на: лайм, портокал и бергамот се потапят в ориенталска, дървесна, опушена база на кожа, докато в сърцевината- цветни и дървесни ухания с топли канелени нотки ви обличат в червена дреха. Версията “L`Eau” е изборът за лятото, чаша аперол!

Името на творението Héritage /1992/, обозначава ясно, както неговата позиция за преследване на наследствеността, така и принципите за следване: спазване на традицията за качество и изисканост, в съчетание с нестихващата страст за обновяване.

Mon Guerlain

„Правим добри продукти, без компромис в качеството… осланяме се на семпли идеи и ги следваме съвестно!“-настоява Пиер-Франсоа Герлен и основополага принципите на компанията. Качеството спечелва на Герлен, място в историята на великите парфюми. Откриваме го и в ослепителния блясък на Chamade /1969/, изисканата елегантност на Parure /1975/, бодрата живителност на Les Jardins de Bagatelle /1983/, чувствената хармония на Samsara /1989/. Качеството на парфюмите, ги превръща в непреходни, използвани през десeтилетията, а понякога и през вековете, за да осигурят дълголетието на компанията, чиито изследователски лаборатории, са сред водещите в съвременните технологии.  Днес швейцарецът Тиери Васер- парфюмерист извън фамилията Герлен, продължава да следва традициите в династията. Последното му творение  Mon Guerlain е посветено на женствеността и Анджелина Джоли.

През март 2017 г. Жан-Пол се завърна на парфюмерийната сцена със  собствена линия парфюми, под марката My Exclusive Collection, които нетърпеливо очакваме да бъдат завършени в края на 2017г.  Ще ви разкрия, че това е модерна колекция, разработена за Ориента, но уханията са доста класически, доста Герленски, както всички творения на Жан-Пол. Разбира се, че той е пътувал много из света и познава различните вкусове на хората, поради това е подготвил ухания, които могат да задоволят доста широк ароматен спектър. В първите пет ухания ще помиришем букет от свежи цветя, роза, ориенталска зеленина, топла ванилия и кожено-дървесен еликсир. Ако сте пропуснали партито през март, заповядайте на виртуална разходка:

На осемдесет годишна възраст и с бастун в ръка, той следва мисията: “Моята мотивация е винаги същата: да направя жената по-красива, по-привлекателна и по-желана. Парфюмът е най-наситената форма на спомена.” Изглежда, че парфюмерийното вдъхновение и майсторство се завръща в династия Герлен, ако съдим и по факта, че Жан-Пол обучава в занаята на парфюмерията своя внук Пол Герлен. Историята продължава…

Пол Герлен