Истории, Пътешествия

Мистерията в къщата на Серж Лютенс

В близост до градина Мажорел и джамията Бен Юсеф, ни очаква не по-малко очарователния палат Палмаре на г-н Серж Лютенс. Общото и за двете градини е, че са разположени в центъра на Маракеш, до медината, където тълпи от хора вдигат шум и суматоха. Но противно на очакванията, и двете места са оазис на спокойствието. Времето е спряло, за да позволи на уханни градини да радват сетивата ни.

Maison Serge Lutens

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Историята започва през 1968 г., когато г-н Лютенс подписва първия договор в живота си с Диор и решава да посети за първи път Маракеш, за да си почине. Любов от първа среща! Градът го пленява с небето, усмивките на хората, любезността, уханията, цветовете. Първоначалния му план да остане за десетина дни се променя на три месеца.  А през 1974 г. се завръща в Маракеш с яснен план за закупуване на къща. След поредица от огледи, не намира онова, което търси. Къщите са прекалено големи или малки, но не по неговия вкус. Три дни преди да отлети от Мароко, местен, възрастен човек облечен в бяла одежда му казва: „Ела, знам какво търсиш!“. Така той се озовава на изоставено място с риад в руини, но пропито от мистика, история и очарование. Новият му дом!  Подписва договора за покупка, убеден, че след година ще живее в основната сграда. Но това не се случва, защото Лютенс решава да върне блясъка в имението и наема 500 изкусни занаятчии от цялата страна, някои от които издирва сам и открива чак във Фез. В следващите 35 години, те работят по шлифоването на детайлите на диаманта, за да го превърнат в произведение на изкуството и естетиката, в абсолютен марокански стил.

soss_lutens_04_v

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Лютенс скромничи: „Не съм направил, кой знае какво. Разполагам с огромна документация. Показвах книги на тези занаятчии, чиито ръце пазеха спомена на жестовете. С документите, всичко си дойде на мястото. Това беше една школа за мен, едно събуждане на спомена за тях. Тази къща изпълни една празнота. Или по-точно превзе, защото реално, празнотата е винаги в мен. Днес я обзавеждам с писането.“

Рашид е икономът в къщата, който се чувства, като директора на Хеопсовата пирамида, след като г-н Лютенс поканва всички 500 майстора, заедно с техните семейства, а той ги ръководи в сътворяването на Лютенсовия блян.

Maison Serge Lutens

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Имението е с огромна площ и се състои от няколко сгради и внушителна градина, всичко по дизайн на г-н Лютенс. Включително декорациите по стените, лампите, мозайките, дори щанците върху кадифето на диваните. Както казва Серж: „Можете да наречете това – обсебване!“ Тридесет и пет години в преследване на съвършенството до последния детайл.

През 2009 г. и визитата на Вог, за интервю с  г-н Лютенс, най-неочаквано, той решава да отвори портите на своето имение, а фотографът Патрис Нагел, не пропуска да запечата мистиката на това място, върху запомнящи се кадри.

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

В интерес на истината, този луксозен палат е по-скоро музей, в който ще откриете личната библиотека с внушителни размери на Лютенс, колекциите му от берберски накити и туарегски бижута, от ориенталски картини и камилски амуниции; автентичността на Маракеш, парфюмерийната лаборатория, от която ухае на мускус и марокански подправки- вдъхновения за неговите парфюми.

В библиотеката са подредини творби на Бодлер, Пруст и хиляди книги, повечето закупени от любимата книжарница на г-н Лютенс, на улица  Риволи № 224, която посещава всеки път, когато е в Париж.

Но него го няма! Серж не живее в андалуския палат. Появява се от време на време, тъй като се е осамотил в спартанска стая в предградие на Маракеш, за да не бъде обезпокояван от суматохата на града. Шегува се: „Къщата ме изгони!“  

В трапезарията, никога не е вечерял. Нито в спалнята е спал. Мистериозна къща, в която никога не е живял.

Снимка: Патрис Нагал за фондация Serge Lutens

Снимка: Патрис Нагал за фондация Serge Lutens

Лабиринтови коридори, приглушена светлина от стотици свещници, ниски сводове, под които буквално се провирате, ви водят към поредица от салони, кабинет и стая.

„Къща, в която да се изгубите, с всичките й ъгълчета и убежища. Във всяка стая, имате усещането, че сте накрая на света.“ – ще каже Серж.

В кабинета, сред скиците на Пол Жув, върху ръчно тъкан килим се издигат величествено сирийски столове от 19-те век, закупени от антиквариат в Париж.

soss_lutens_14_h

 

В близост до хамама, в светлина и цвят, можете да поседнете, за да се насладите на внушителен витраж. В продължение на 7 години, 10 изкусни майстори работят върху детайлите за възпроизводство на средновековния, мавритански дизайн, за да сбъднат и тази мечта на естета.

picture1987

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Откриваме, ново сходство между луксозния палат и градина Мажорел. Това са берберските вдъхновения и стил. В друг салон, по стените е разположена берберската, частната колекцията на Серж Лютенс от антики и артефакти. Фибули, орнаментирани, сребърни закопчалки за дрехи, които е купувал на дузини. „ Скоро, всички антиквари в Мароко, знаеха, че Серж е в издирване на фибули.“ – казва Лютенс. „За това, те преровиха страната да открият още – и ги продадоха, разбира се с огромна надценка.“

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Снимка: Патрис Нагел за фондация Serge Lutens

Тишината в стаите се нарушава от чуруликането на фонтана, издигащ се в градината във вътрешния двор. Птички пеят сред вековните палми, където са се приютили татули, бругманзии и туберози с божествено ухание. Пристрастяващ аромат, който е движеща сила за вдъхновението по дизайна на къщата и за парфюмните истории в бутилки на Лютенс.

Той споделя: „Истински великите парфюмеристи, не са парфюмеристите. Това са пчелите, ветровете, реките и други неща, които грижливо пазят и смесват ухания в пространството.“

Воал от кедрови дървета опасва религиозното училище в двора на къщата. Абсолютна изненада! Та нали Лютенс не е вярващ! „Аз съм човек от Севера. Но в мен има нещо религиозно. Без да го искам, аз съм. Не вярвам в Бог, но той трябва да вярва в мен.“– споделя флиртаджията със смъртта. Това е често срещан лайт мотив в неговото творчество и аромати. Един от любимите ми такива е Tubereuse criminelle!

Ако имате желание да се запознаете със света на Серж Лютенс в Маракеш, не губете време. От 5-ти декември 2016 г. вратите се отварят виртуално и за вас! Посредством каската Occulus, която ви очаква в бутика в Les Salons du Palais Royal в Париж, можете да се разходите виртуално из къщата, през погледа на г-н Лютенс. Ще чувате гласа на природата, можете да посетите парфюмерийната лаборатория и да потопите сетива в мистерията. За да представите вашата перспектива Серж Лютенс, използвайте хаш тагът: #perspectivesergelutens в Инстаграм спомените!