Аромати

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

С тяхното високо водно съдържание, ароматът на повечето плодове е доста разреден, за да се използва в парфюмерийното производство. Само плодовете, чиито кори съдържат ароматни масла, както и плодовете, които могат да бъдат изсушени се използват в парфюмерията. Те са познати като “цитрусови” /лимони, мандарини, портокали и т.н./ и се използват в блендите на одеколона.

Лимон

От плода на Citrus limon, който основно се отглежда в Италия, Флорида, Южна Америка и Кот Д`Ивоар се произвежда есенциално масло, чрез студено пресоване на корите. Това масло се използва като освежаваща връхна нотка в парфюмерията.

Портокал

Корите, както на горчивия, така и на сладкия портокал /Citrus aurantium amara и C. aurantiumdulcis/ се използват за добиването на есенциално масло с великолепен тонизиращ ефект в парфюмите и одеколоните.

Мандарина

Родом от Китай, Citrus reticulata е мандарината, от която се добива есенциално масло след процес на студено пресоване на кората.

Грейпфрут

От Citrus paradise се добива есенциално масло от грейпфрут, което основно се произвежда в Израел и Щатите. Неговата парфюмерийна употреба е свързана с облагородяването на цитрусовата бленда.

Друг използван цитрус е бергамота- негоден за ядене плод Citrus bergamia, който прилича на голям портокал с чиято високо летлива есенция рафинира аромата. Лимон добит от плода на Citrus medica, широко се използвал през 18-ти и 19-ти век, но е игнориран от днешните парфюмеристи. Есенцията от лайм, от растението Citrus aurantifolia все още се използва в спортните аромати и в мъжките тоалетни води, както и от Кока Кола!

Анасон и Звезден Анасон

Есенцията от анасон се добива чрез дестилация на малки сухи плодове от европейската трева Pimpinella anisum. Есенциалното масло от звезден анасон се добива чрез дестилация на плодовете с характерна форма Illicium verum– високо дърво виреещо във Виетнам и югозападен Китай. Нотките се използват в освежаващите бленди.

Индийско орехче

Индийското орехче е плод с интензивно нагарчащ вкус на вечнозеленото дърво индийско орехче, което ботаниците познават, като Myristica fragrans, широко разпространено в Източна и Западна Индия. Когато откъснете този твърд, малък плод, с размер на кайсия, той е обвит в червена фиброзна кожа, позната като боздуган. Всички елементи на плода се използват в парфюмерийното производство за придаване на подправен акцент на модерните одеколони и мъжки тоалетни води.

Ванилия

Vanilla planifolia e влечащо растение от семейството на орхидеите, произхождащо от Мексико, пренесена в Мадагаскар и на Коморските острови през 18-ти век. То произвежда жълти или резедаво-бели цветове и леко отпуснати семенни торбички обвити в косми секретиращи жълтеникава, гъста субстанция с топъл, сладък, балсамов аромат. Ваниловата реколта е мощно, уханна есенция с фиксиращи свойства, които са използвани в множество парфюми, по-значимо в тези на Герлен.

Всеки, който разпознава аромата на джин ще бъде наясно и с този на плодовете от хвойна. Есенцията, която произвеждат има плодов, дървесен и напомнящ за иглолистна гора аромат. Последната дестилация на плодовете бахар, Pimenta officinalis дава есенция с подправени и балсамови тоналности, използвана в малки количества от парфюмеристите в ориенталските и цветните от карамфилов тип бленди.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ПАРФЮМЕРИЙНИТЕ СУРОВИНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА