Аромати

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

Тази категория на суровини е очевидната връзка между парфюмерията и изкуството на кулинарията.

Кардамон

Семената на Ellettaria cardamomum растение произхождащо от Индия, Шри Ланка, Индонезия и Централна Америка дават реколта от ароматно и леко плодово есенциално масло, което чудесно облагородява парфюмната бленда.

Кориандър

Есенциалното масло от кориандър се добива чрез дестилация на семена от Coriandrum sativum, трева растяща в Украйна, Унгария и Северна Африка и внася пиперливи нотки с намек за шоколад.

Кимион

Изсъхналите семена от Cuminum cyminum, трева растяща в Средиземноморския басейн и Индия се дестилират, за да се произведе есенциално масло използвано в ароматно дървесните и папратови бленди. Тъй като неговите анасонови тонове са доста силни, само малки количества се използват.

Сминдух / Тилчец

Екстрактът от семената на тази трева, растяща в Индия и Азия е мощен резиноид, чиито аромат напомня за лешник и целина. Макар че играел важна роля в парфюмерията на античността и в ислямския свят. Днес не се използва особено често.

Пипер

Струпаните плодове на храста Piper nigrum са зелени в началото, когато се появяват. Берат се червени, а като изсъхнат стават кафяви. Есенцията от пипер се използва основно в мъжката парфюмерия.

Боб Тонка

Плодът на Dipterix odorata се срещащ в Гвинея и Бразилия. Обработва се с екстракция, за да се произведе абсолю използвано като базова нотка в подправените, тютюневи и ориенталски бленди.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ПАРФЮМЕРИЙНИТЕ СУРОВИНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА