Аромати

СМОЛИ, СОКОВЕ И БАЛСАМИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

Смоли, сокове, смолисти сокове и балсами са малко познати в индустрията, но с великолепна стойност за парфюмеристите. Тези вещества се отделят от някои растения по естествен или обработващ начин. Тези четири термина не са синоними, защото всяко вещество притежава свои специфични качества. Притежават различна степен на разтворимост, а смолите за разлика от соковете имат аромат.

Бензоинова смола

Смолата се добива чрез прорязване на ствола на Styrax tonkinensis, храст растящ в Лаос и Виетнам. В резултат от разтворната екстракция получаваме така наречения резиноид използван от парфюмеристите, за да предадат дълбочина на базовите нотки на композицията.

Лавдан / лавданова смола

Листата на Citrus ladaniferus– храст родом от Средиземноморския басейн, отделят смолист сок, чието абсолю е със специална стойност в шипровите и ориенталските бленди.

Тамян / Франкинценс

Boswellia carterii или Boswellia saera е диво храстовидно дърво, произхождащо от Сумалия и югозападните Арабски Емирства. Неговата есенция се добива чрез дестилация и се използва във връхните нотки, като оставя подправъчен привкус в парфюма. Резиноидът получен чрез екстракция е с по-тежка тоналност и се използва като сърцевина или базова нотка в ориенталските или дървесни бленди.

Галбанум /Ферула

Този смолист сок получен чрез прорязване ствола на Ferula galbaniflua, тревисто растение растящо основно в Иран. След парна дестилация или екстракция с разтворител, галбанумът осигурява зелени нотки, великолепно уловени във Фиджи на Гай Ларош, както и в Ван Вер на Балмейн.

Смирна

Смирната е смола добита от храста Commiphora myrrha. Нотките произведени от нейната есенция или резиноид напомнят за горско ухание. Използва се от парфюмеристите в блендите на шипровите и папратовите групи.

Също така си струва да споменем за елемите, добити от смолист сок извлечен от Manillan elemi– широко дърво растящо във Филипините, чиято есенция и резиноид напомнят за смирната и са използвани в известния Шалимар на Герлен.

Толу e балсам добит от дърво растящо в Боливия и Венецуела със сладък тон, който перфектно приляга към ориенталските бленди. Интересно е, че смирната, франкинценсът, галбанумът и опопанаксът са съставки познати от древната парфюмерия от времето на древните египтяни.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА:

ПАРФЮМЕРИЙНИТЕ СУРОВИНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД

ЦВЕТЯ, ВЕНЧЕЛИСТЧЕТА, ПЪПКИ И ИЗДЪНКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

КОРЕНИ И КОРЕНИЩА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ЛИСТА, ТРЕВИ И СТЪБЛА В ПАРФЮМЕРИЯТА

ДЪРВЕТА, КОРИ, МЪХОВЕ И ЛИШЕИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСОВИ КОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

СЕМЕНА В ПАРФЮМЕРИЯТА

СИНТЕТИЧНИ СЪСТАВКИ В ПАРФЮМЕРИЯТА