Аромати, Истории, Красота, Новости, Пътешествия

GABRIELLE CHANEL

Искам да бъда част от онова, което предстои.“ Габриел Шанел

 

Това желание, в комбинация с визионерския дух, превръщат CHANEL в уникална марка.  Още със своя дебют, Шанел изгражда и постепенно развива множество символи и елементи на език, простиращ се извън модата; език, който значително отразява и трайно променя естетиката от 20-ти век до днес.

Габриел Шанел е родена на 19-ти август 1883 г. (зодия Лъв), в Сомюр, Франция. Малкото момиче ще скрива през целия си живот, своя произход от селото и ще предпочете да измисли своя собствена легенда. През февруари 1895 г., майка й – Жан Девол умира на 32 годишна възраст, а баща й – Албер Шанел, странстващ търговец, отказва да поеме отговорността за 12 годишната Шанел и сестра й. Изоставя ги в сиропиталище зад стените на манастира Обазен и никога повече няма да ги види. В следващите 7 години, младата девойка израства в суровата атмосфера на сиропиталището, но в съзнанието й завинаги остава споменът за изчистения романски стил, стените в бледа охра, пищните литургийни облекла и предмети на монашеската вселена. От там започва формирането на вкуса на Шанел, който се отразява в нейното творчество: бежовият цвят е един от емблематичните цветове на марката и до днес, изчистеният стил на дрехите CHANEL е взаимстван от униформите в приюта…черното и бялото, афинитетът към барока, златото и цветните камъни.

През 1908 г., тя среща Етиен Балзан – модерен и богат млад мъж, който я въвежда в модното общество на Париж. Той забелязва нейния потенциал на талантлив дизайнер и я стимулира да започне да твори дрехи и аксесоари. Вдъхновена от „мъжкия гардероб“, Шанел променя съществуващите норми на естетика и започва да налага своя стил. Премахва перата и птиците от шапките, за да ги направи по-семпли, по-леки, по-шикозни. В началото й се присмиват, но само след 2 години поръчките за шапки са толкова много, че тя отваря свой собствен бутик, като постепенно разширява гамата от предлаганите от нея модели.

С помощта на Бой Капел – млад, богат и възпитан, английски бизнесмен, в когото се влюбва и с когото изживяват бурен романс, тя отваря през 1910 г. своя емблематичен и до днес бутик, находящ се на ул. Камбон №31 (на гърба на площад Вандом) в Париж.

Габриел Шанел и леля й Адриен пред бутика CHANEL в Довил, 1913 © Private collection

През пролетта на 1912 г. младата модистка се влюбва в балнеоложкия град, разположен на нормандския бряг- Довил. Цял Париж се пренася през уикендите на това запомнящо се място, идеално за представянето и продажбата на нейните първи творения. През 1913 г. играчът на поло Бой сбъдва мечтата на госпожицата, като я финансира и тя отваря бутик за висша мода в Довил. Представя своята първа колекция, а сред белите стени на магазина се открояват буквите на нейното име изписани с черно мастило: GABRIELLE CHANEL. Това минималистично посвещение е съпроводено с революцията, която е готова да избухне:  подкъсяване на роклите, разкриване на глезена на жените, освобождаване на талията, изхвърляне на корсетите, въвеждане на жарсето, моряшките десени, райетата, бежовият цвят, късото подстригване на косите, бронзиране на кожата. Шанел открито излага своя иконичен стил, клонящ към елегантност, съчетана с удобство, за свободни движения и неподправеност.

CHANEL

Бутикът затваря врати през 1925 г., но споменът за този период остава завинаги в историята на Госпожицата. Днес, благодарение на парфюмериста Оливие Полж можем да се върнем към тази епоха, чрез  парфюма PARIS-DEAUVILLE– едно от уханните творения от колекцията LES EAUX DE CHANEL. Не очаквайте да помиришете нормандските поля! Ароматът е обещание за разходка сред избуяли треви. Уханието се разкрива с живителната мощ на портокалова кора, следвана от зеленината на босилек, а роза и жасмин пригласят в сърцевината на флоралната композиция. Пачули, дървесни и шипрови нотки изграждат изискания характер на аромата.

Бутикът CHANEL в Биариц, 1931
Снимка: Seeberger © Националната библиотека на Франция

През 1915 г., само 2 години след отварянето на бутика в Довил, Габриел Шанел затвърждава своя стил, като отваря бутик в Биариц: меко жарсе и креп, по-къси поли, по-освободен силует; коренна промяна, която разкрива освободената жена на 20-ти век. По-късно, писателят Пол Моран я нарича “Ангелът-унищожител на 20-ти век”. Нейният първи тоалет се появява в Harper’s Bazaar, наречен “очарователната шемизе рокля”. Следва изключителна иновация през 1916 г. с дебюта на малката черна рокля. Шанел въвежда панталоните и костюмите в гардероба на жените.

CHANEL

Парфюмеристът Оливие Полж увековечава този период в акватичното ухание PARIS-BIARRITZ. Уханието разкрива мощната сила на океана. Помирисваме пяната на разбиващите се в пясъка вълни. Спортният дух се слива с рядко срещана елегантност. Най-ефирното ухание от колекцията LES EAUX DE CHANEL. Грейпфрут и мандарина създават динамично, първоначално усещане, за да разкрият нежността на момина сълза сред утринна роса. На финала душата ни е тонизирана от бял мускус и ветивер.

Когато Бой Капел умира при катастрофа през декември 1919 г., Шанел не може да бъде утешена. За първи и последен път в живота си е забелязана да плаче докато  споделя: „Или и аз ще умра или ще продължа онова, което ние двамата започнахме!“. Тя избира да продължи, като заявява че е по-свободна и независима от всякога и не желае да дължи никому нищо. За да изтръгнат спомена за трагичното изчезване на Бой Капел, нейните приятели Мизия и художникът Хосе Мария Серт я канят на пътешествие във Венеция.

Венецианско презареждане @CHANEL

Там Госпожицата не само преоткрива град, който съчетава Европа с Ориента. Венеция й възвръща желанието за живот. Запознавайки се с венецианските художници, незабравимите празници организирани от космополитните аристократи по плажовете на Лидо, Шанел усъвършенства своя неповторим стил. Излага се под слънчевите лъчи, разхожда се с пижама през деня, обува сандали с коркови подметки. Съживява се от отраженията на мозайките, от блясъка на златото и скъпоценните камъни на базиликата Сан Марко, от където ще се вдъхнови, за да създаде своите първи колекции от бижута. Венеция не е просто сезонен етап за Габриел Шанел, а вихрушката, която я възстановява, вдъхновява и връща нейната творческа мощ.

CHANEL

Оливие Полж затваря този спомен във флакона на уханието PARIS-VENISE. Ароматът ни приканва към пътешествие с Ориент-Експрес. Докато цитрусовите нотки изграждат водещото усещане, неролито остава мълчаливо. Акцент от червени плодове нашепва нежност на ирис и здравец. На финала дървесни кедрови нотки и акорд на амбра взимат думата, но отново спотаени. Ванилията разкрива Ориента и затопля кожата, без да претендира за надмощие. Венеция никога не е била толкова достъпна. Никога не е била толкова изтънчена.

През 1921 г., Шанел се премества на ул. Камбон №31., вече е богата и много известна. Коко се превръща в Госпожицата. В същото време, тя застава срещу традицията, създавайки парфюм с революционна концепция: No5. Създаден в унисон със строгата елегантност на нейните костюми, той веднага измества популярните за момента ухания. Тя е първата, която комбинира мода с парфюми, за да изгради цялостната визия CHANEL и  споделя: „Парфюмът е най-важното нещо!“. Ароматът е невидим, но важен аксесоар, който подчертава личния стил на всеки човек. Оттам нататък Госпожицата безпрекословно застава твърдо начело на модата и парфюмите. А днес ароматът и модата са толкова тясно свързани, колкото и през 1921 г.

Тя винаги е отказвала да свързва живота си с този на някой мъж, но въпреки това е имала серия скандални любовни връзки, които повлияват нейните креативни решения. Например, Великият Княз Дмитрий Павлович, първи братовчед на Цар Николай II, я въвежда в руската аристокрация и я запознава с парфюмериста Ернест Бо – създател на No5. След като създава No5 той създава и други 4 аромата, които днес се предлагат само в бутиците CHANEL, като ексклузивни. Това са No22, създаден през 1922 г., Gardenia (1925), Bois de Iles (1926) и Cuir de Russie (1927).

През 1924 г., Госпожица Шанел проявява все по-голям интерес към подчертаването на естествената красота на жените. Създава авангардни продукти, в които елегантността, практичността и ефектът вървят ръка за ръка. Това са продуктите за грижа за кожата и гримове. Легендарното червило CHANEL, в класическо червено е превъплътено и днес в грим сериите на марката. Цветът на червилото трябва да е червен, защото именно той създава усещането за добро настроение. „Ако сте тъжни, сложете червило и атакувайте. Мъжете мразят хленчещите.“– съветва Госпожицата. Тя първа създава продукти за грижа за тялото – стягащи кремове, хидратиращи лосиони за тяло, кремове за ръце и т.н.

Шанел и Жиго, 1930 @CHANEL

По-късно, с Херцога на Уестминстър, най-богатият човек в Англия, тя открива изтънчения лукс. Той й придава усета за английския стил и комфорт, за туида, за пътешествията с яхта из Монако, Монте Карло, Сен Тропе, от които тя се завръща с тен и лансира модата на бронзовата кожа.

Ако до този момент нормите на естетиката за красива и аристократична кожа са се свързвали с белия цвят, а загарът с жените по полята, грижещи се и събиращи реколтата, то Шанел променя статуквото. Тя асоциира бялата кожа с домакинята, пренатоварена от битови задължения, която не разполага с време и финанси, за да се наслаждава на живот изпълнен с пътешествия и слънчеви ласки. От тогава та до днес загарът е издигнат в култ с множество последователи и с опит жената да бъде освободена от рутината на сивото ежедневие. Парижката ривиера започва да се изпълва с почитатели на тена, свободата и щастието. Така ухае и ароматът PARIS- RIVIERA. Тоалетната вода се разкрива с освежаващ воал на портокалова кора, който връща усмивките по лицата. После се появява тандема на жасмин и нероли, който ви обгръща, сякаш слънчев лъч е застанал върху гол гръб, все още влажен от морската вода. С времето, неустоима мекота създава безупречно флорално усещане подправено със санталово дърво. Само с едно напръскване лятото се появява моментално. Обещание за лазур и слънце по кожата. Лесно завръщане на брега на митичното Средиземноморие.

CHANEL

В навечерието на Втората Световна война, Шанел е на върха на своята слава. На ул. Камбон, тя наема 4000 човека и продава 28000 тоалета за годината в целия свят. През 1939 г. затваря своите ателиета и салони за висша мода, които остават затворени до 1954 г. По това време тя е вече на 71 г. До последния си дъх, до 10.01.1971, тя остава вярна на стила, който я прави прочута, на стила издигнат в ранк “живото изкуство”, с който тя никога не се разделя. Тези неостаряващи ценности й оставят наследство, чийто дух е и днес в основата на CHANEL.

“Модата е забавна идея, която мигновено угасва. Стилът остава, дори да се налага да бъде подновен.”, казва Госпожицата.

Издъхва на 10-ти януари 1971 г. в своя апартамент в хотел RITZ на площад Вандом в Париж.